FC Utrecht bestaat 1 juli 2020 vijftig jaar. Sportverslaggever Ton de Ruiter kijkt met een knipoog naar het heden in een wekelijkse rubriek terug op het woelige verleden. Deze week in november staat FC Utrecht stil bij het overlijden van David di Tommaso. 

Deel 17

Dinsdag 29 november 2005. Het nieuws van 13.00 uur meldt het plotselinge overlijden van David Di Tommaso, de Franse verdediger van FC Utrecht. Waar je op dat moment was dat vergeet je nooit meer.

Portret van Dito. Foto: FCUtrecht
Collega Hans van Echtelt en ik rijden op de A2, tussen Mierlo en Utrecht. We hebben geluisterd naar Johan van der Hooft, de man van de demarrages op links, voor 175.000 gulden overgenomen van Helmond Sport, een Brabander tussen Utrechtse jongens van de straat. Hij vertelde hoe noodlottig het seizoen 1985-1986 verloopt. Routinier Wim Rijsbergen afgekeurd, doelman Jan-Willem van Ede 19 duels afwezig vanwege hyperventilatie, kruisbandblessures bij Ton Du Chatinier en Ben Rietveld, gebroken middenvoetsbeentje bij Jan Wouters, beenbreuken bij Frans Adelaar en Gert Kruys. 

Voor de slachtoffers van het dramatische seizoen 1985-1986 gaat het leven verder, voor de 26-jarige Franse verdediger is het leven voorbij. Zijn vrouw Audrey vertelt in 40 jaar FC Utrecht. ,,We waren uit eten geweest. David en ik hadden iets te vieren, precies negen jaar eerder kregen we verkering. ’s Nachts sliep David onrustig, hij had last van zijn maag. We dachten dat het aan het eten lag. De volgende dag werd ik om tien voor acht wakker. David zat rechtop in bed. Hij had het vreselijk benauwd.’’ Ineens valt haar man met een klap achterover. Dan blijft het doodstil. Acuut hartfalen blijkt later de doodsoorzaak.   

Di Tommaso wordt geboren in Echelles bij Grenoble. Hij krijgt zijn opleiding bij AS Monaco en speelt in nationale jeugdploeg. FC Utrecht neemt hem in 2004 over van Sedan, nadat trainer Foeke Booy en zijn assistent John van Loen positief adviseren. De technische staf van de FC is in de Noordfranse stad op zoek naar een opvolger voor Patrick Zwaanswijk. Foeke Booy zegt in 2015 in Voetbal International: ,,Ik zag een voetballer met het karakter dat past bij een Utrechtse volksclub. In de rust hadden we genoeg gezien.’’

Zijn eerste wedstrijd is de gewonnen wedstrijd tegen Ajax voor de Johan Cruijff Schaal op 8 augustus 2004. Op 21 augustus 2005 scoort de vriendelijke Fransman zijn enige doelpunt in de eredivisie tegen AZ. Op 27 november 2005 is de thuiswedstrijd tegen Ajax zijn 44e en laatste optreden. Hij wordt uitgeroepen tot man van de wedstrijd. FC Utrecht wint met 1-0 door een doelpunt van Dwight Tiendalli. De feeststemming wordt gedrukt door het randgebeuren. De supporters van de Amsterdamse club vernielen honderden stoeltjes. Kwetsende spreekkoren klinken in de richting van Wesley Sneijder, Utrechter in Amsterdamse dienst. De Belgische arbiter Verbist treedt er niet tegen op.

In het stadion wordt op donderdag een indrukwekkende eredienst gehouden. Tranen vloeien bij de 14.000 aanwezigen. Aanvoerder Jean-Paul de Jong houdt een indrukwekkende speech. Stefaan Tanghe en Sander Keller dragen zijn portret het stadion binnen. Wesley Sneijder, enkele dagen eerder uitgefloten, legt bloemen bij het stadion. 51.404 mensen tekenen het condoleance -register. Nooit meer zal een speler van FC Utrecht het rugnummer vier dragen. Zijn Franse ploeggenoten Franck Grandel en Marc-Antoine Fortuné zijn met Stefaan Tanghe, Tim Cornelise, Sander Keller, Jean-Paul de Jong, de dokter en bestuurders  aanwezig bij de crematie in Grenoble.

Het eerste duel na het overlijden van de Fransman wordt op 11 december gespeeld tegen FC Groningen en gaat met 2-0 verloren. Joost Broerse speelt op de positie van de Fransman in de verdediging. Drie dagen daarna wordt uit bij Willem II gewonnen met een winnende treffer van Joost Broerse. Tien jaar later zegt de huidige commercieel directeur van FC Utrecht in VI: ,,Ik weet nog dat ik naar Sander Keller riep: Straks ga ik mee naar voren, ik heb het gevoel dat ik ga scoren. Even later stond ik in het strafschopgebied en schoot raak. Ik had daar eigenlijk niets te zoeken, maar het moest zo zijn. Iedereen was emotioneel na die goal, ik wees nog naar boven. Alles kwam samen. Het was een doorbraak. Nu gaan we weer verder.’’   

FC Utrecht speelt de rest van het seizoen voor David Di Tommaso. Joost Broerse later: ,,We stonden nog een tijdje vierde. Dat was de allermooiste afloop geweest. Nummer vier.’’ FC Utrecht verliest uit bij Vitesse en FC Groningen, maar kan zich desondanks in de laatste wedstrijd thuis tegen Willem II plaatsen voor Europees voetbal. Tom Caluwé scoort na 10 seconden de 1-0, daarna stort de ploeg volledig in. Trainer Foeke Booy: ,,Alsof je een ballon liet leeg lopen.’’ FC Utrecht zit er helemaal doorheen en is in de play-offs kansloos tegen FC Twente.

De prijs voor de beste voetballer van het seizoen draagt de naam van de Franse verdediger en wordt jaarlijks uitgereikt door Audrey, de vrouw van de overleden voetballer in het gezelschap van hun zoontje Noah. Jean Paul de Jong is in 2006 de eerste winnaar, daarna volgen Michel Vorm, Gregoor van Dijk, Michael Silberbauer, Dries Mertens, Nana Asare, Edouard Duplan, Mike van den Hoorn, Robbin Ruiter, Sebastien Haller, Timo Letschert, Giovanni Troupee, Mark van der Maarel en Willem Janssen, die op de positie van Di Tommaso met rugnummer 14 speelt.