Door Ton van den Berg - Het kan niet op voor de echte Utrecht-liefhebbers. Na een weekeinde met veel activiteiten rond de nieuwe tentoonstelling Utrecht Begint Hier van Het Utrechts Archief, is daar komende zaterdag (12 oktober) alweer de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis. 

Waarom het 'de Nacht...' wordt genoemd is een beetje een raadsel, want het vindt allemaal in de avonduren plaats, maar het moet gezegd dat de laatste activiteit even na middernacht eindigt.

Dit jaar haakt Utrecht in op het landelijke thema 'Zij/hij' en presenteert een hele rits lezingen, talkshows, (VR-)tours, muziek, exposities, theater en debat. En als we de organisatie mogen geloven moet daar veel aandacht zijn voor de vrouwen in de Utrechtse geschiedenis, want daarmee moet recht worden gedaan aan het thema.

"Als we de vrouwen niet kennen, hoe kunnen we de wereld om ons heen dan begrijpen? Tijdens de Nacht gaan we op zoek naar alternatieve visies op bestaande verhalen en presenteren we de nieuwste inzichten over de geschiedenis van de stad."

Het stampvolle programma vindt plaats op drie locaties: het Stadhuis, Het Utrechts Archief en het Centraal Museum. Vanuit deze locaties vertrekken nachtwandelingen met gidsen van Gilde Utrecht, excursies naar Domplein en naar het hoofdgebouw van de Kameren van Maria van Pallaes.

Enkele zaken uit het programma: hoogleraar Beatrice de Graaf vertelt over de turbulente jaren van de Napoleontische bezetting. In de talkshow Zij/hij, zei hij?! wordt stilgestaan bij de gendervooroordelen in geschiedenisonderzoek. Conservator Stadsgeschiedenis René de Kam vertelt over de onstuimige levensloop van Kanaleneiland en Hoog Catharijne in de expositie Dromen in Beton.

Tentoonstellingsmakers van Het Utrechts Archief tonen hun favoriete objecten in de pas geopende expositie Utrecht Begint Hier. Stadsarcheologen presenteren de mooiste topvondsten van het afgelopen jaar. Gewapend met een VR-bril beleef je een Romeins fort van binnenuit. PechaKucha Night Utrecht zet twaalf jonge Utrechtse makers en avonturiers op het podium die verknocht zijn aan geschiedenis en erfgoed. DOMUnder neemt bezoekers mee naar een van de spannendste keldertjes van Utrecht. En verder heel veel inspirerende sprekers, workshops en nachtelijke excursies.

Het volledige programma vind je hier.