Dit jaar is het honderd jaar geleden dat C.C.S. (Kees) Crone in Utrecht werd geboren. Hij zou er tot zijn dertigste wonen en schreef er tussen de beide wereldoorlogen bijna z’n gehele oeuvre.

Dat oeuvre is klein, zijn verzameld werk bestaat uit drie novellen en tien korte verhalen, in 1947 gebundeld in De Schuiftrompet waarvan onlangs een zevende druk verscheen. Op zesendertig jarige leeftijd (1951) overleed hij plotseling aan polio in Arnhem.

Hoewel hij na zijn vertrek uit Utrecht in Amsterdam en Arnhem woonde wordt Crone beschouwd als de meest Utrechtse van alle schrijvers. Niet alleen vanwege zijn lange verbondenheid met de stad, maar vooral omdat Utrecht in zijn proza een markante rol speelt.

Alleen al in Het feestelijke leven (1939) en Muziek over het water (1940) zijn maar liefst honderdtwintig verwijzingen te vinden naar de topografie van de Utrechtse binnenstad en daarbuiten. Straten, stegen, sloppen, pleinen en parken, ieder met hun eigen sfeer, vormen het décor van het levensverhaal van de ‘kleine burger’ in het Utrecht van de jaren dertig.

Nicolaasdwarsstraat met tekst van Crone uit zijn novelle Muziek over het water. Foto: Werry Crone

Kees Crone was een groot wandelaar. Tijdens zijn zwerftochten verzamelde hij allerlei invallen en waarnemingen, die hij op smalle strookjes papier noteerde, om deze vervolgens te rangschikken en in een kasboek te plakken. Daaruit componeerde hij later een verhaal.

C.C.S. Crone voor zijn huis in de Van der Duijnstraat, klaar voor een wandeling. Foto: archief Werry Crone

Crone observeerde, registreerde en monteerde als een cineast. Door deze werkwijze neemt hij in het landschap van de Nederlandse letteren een bijzondere plaats in. 

Ter gelegenheid van zijn vijftigste sterfdag eerde Utrecht hem in 2001 met een  gedenksteen voor zijn geboortehuis, teksten op gevels en een bronzen beeld van een personage uit een van zijn verhalen. Crones naam is verbonden aan de literaire prijs van de stad: de C.C.S. Crone-prijs. In Utrecht wordt ook regelmatig een Crone-wandeling georganiseerd.

Marijke van Dorst

Crone-kenner/artistiek leider Salon Saffier

-

C.C.S. Crone  1914 – 2014

expositie

van leven en werk van de Utrechtse schrijver C.C.S Crone

11 juli t/m 7 september in Stadhuis Utrecht

De expositie herdenkt Crones honderdste geboortejaar met foto’s, eerste drukken, handschriften, vertalingen, brieven en ander biografisch en literair materiaal. Ook te zien zijn Crones schrijfbureau, een documentaire film en de portretten die kunstenaar Laurens Tuynman van de auteur maakte.

Daarnaast worden voor het eerst de befaamde ‘Kasboeken’ getoond, met daarin de notities waaruit hij zijn verhalen componeerde. Actuele foto’s van Crones teksten op gevels in Utrecht en van zijn woningen geven het leven en werk van de schrijver een speciale dimensie. 

Initiatief/samenstelling tentoonstelling: Marijke van Dorst, Crone-kenner/artistiek leider Salon Saffier, Fotografie: Werry Crone. 

Locatie: Stadhuis, Korte Minrebroederstraat 2, Utrecht

Openingstijden: ma t/m vr 8.30 -17.00 uur, do tot 21.00 uur

Toegang: gratis. De expositie duurt tot en met het Uitfeest op zondag 7 september 2014.

De man met De Schuiftrompet, naar een personage uit Crones verhaal De schuiftrompet, maker beeld Hans Bayens . Foto: Werry Crone