Persbericht (een beetje bewerkt door Nieuws030)

Het thema van de Kinderboekenweek, die gisteren is begonnen en tot 15 oktober duurt, is ‘Bij mij thuis’. Dit thema sluit naadloos aan bij het uitgangspunt van de VoorleesExpress. De vrijwilligers van de VoorleesExpress komen wekelijks thuis bij gezinnen waar kinderen moeite hebben met taal. Ze lezen, praten en doen taalspelletjes.

Samen met ouders zoeken ze naar leuke manieren om de taalontwikkeling en lezen te stimuleren. De VoorleesExpress is er onder andere in Utrecht.

Samen zorgen voor een talige thuisomgeving
Kinderen die thuis actief worden gestimuleerd bij het verbeteren van leesvaardigheden presteren beter op school, en deze positieve invloed blijft gedurende de verdere levensloop aanwezig. Maar veel ouders vinden het, doordat ze zelf moeite hebben met taal en lezen, lastig om zelf thuis veel taal aan te bieden. Voor hen is voorlezen niet vanzelfsprekend. De vrijwilligers van de VoorleesExpress spelen een belangrijke rol door met kinderen talige activiteiten te doen. Zo laten ze kinderen en ouders ervaren hoe leuk dat is en dat het helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Al meer dan 5.100 gezinnen bereikt in provincie Utrecht
Sinds 2006 hebben vrijwilligers al meer dan 100.000 bezoeken gebracht aan 5100 gezinnen in de provincie Utrecht. Binnenkort start de VoorleesExpress ook in Zeist. Dat is de tiende locatie van de VoorleesExpress in de provincie Utrecht. En omdat de VoorleesExpress zoveel gezinnen thuis bezoekt, zijn ze nog op zoek naar vrijwilligers.

Yte is vrijwilliger
Yte vertelt: “Ik ben vrijwilligerswerk bij VoorleesExpress gaan doen omdat ik graag iets naast mijn werk wilde doen en dan het liefst met maatschappelijke impact. Bovendien vind ik het leuk om met taal én met kinderen bezig te zijn. De rol van voorlezer is mij dus op het lijf geschreven. Ik wil Hannah – het meisje dat ik voorlees – laten zien dat het heel leuk kan zijn om samen te lezen of om naar de bieb te gaan. En hopelijk doet ze het later dan zelf!”

Als vrijwilliger maak je een enorm verschil
Anne Heinsbroek, directeur Stichting VoorleesExpress, vertelt wat voor verschil een vrijwilliger kan maken. “De vrijwilliger komt een half jaar lang in de thuisomgeving en bouwt een band op met het gezin. Op die manier krijg je een uniek inkijkje in wat ouders belemmert, maar vooral ook waar ze goed in zijn en waar ze enthousiast van worden. Onze vrijwilligers kijken vervolgens op welke manier ze hierop met taalactiviteiten kunnen aansluiten. Daarmee is de kans het grootst dat ouders het zelf ook gaan oppakken."

"De nadruk ligt op plezier. Taal moet vooral leuk zijn. En het mooiste is dat uit onderzoek naar het effect van de VoorleesExpress blijkt dat deze aanpak ook echt een meetbaar effect heeft op de taalontwikkeling. Kinderen gaan significant vooruit in verhaalbegrip. Dus als vrijwilliger maak je echt het verschil!”    

Vrijwilliger worden in de stad Utrecht? Kijk op www.voorleesexpress.nl