Door Hans van Echtelt - Wanneer de uitwedstrijd tegen Sparta op het programma staat, gaat altijd weer de herinnering aan 'De Kus' leven. Het gaat om de toenmalige DOS-doelman Frans de Munck en de beroemde filmster Jayne Mansfield die samen de aftrap mocht doen op Spangen.

We schrijven 1957, destijds was ik veertien jaar. Ik zag de legendarische foto waarop de Zwarte Panter de diva uit Amerika vol op de mond kuste een dag later in de krant. Een beeld met eeuwigheidswaarde, die kus, want jarenlang is de zoenpartij in de media teruggekeerd.

Zelfs nu ik vandaag, 25 februari, mijn tachtigste verjaardag mag vieren, staat de foto nog haarscherp in mijn geheugen. En wanneer FC Utrecht de wedstrijd bij Sparta moet spelen, moet ik er ook aan denken hoeveel doelverdedigers in de loop van de afgelopen ruim zestig jaar in actie zijn geweest bij het Utrechtse voetbalpubliek.

Frans de Munck was de eerste die ik live heb zien acteren, ongetwijfeld we meest kleurrijke van het hele gezelschap. Wat een tegenstelling tot de huidige doelman, Vasili Barkas die soberheid tot zijn grootste deugd heeft verheven.  Zoals collega Ad van Liempt het ooit formuleerde: ‘’De Munck wilde nog weleens een extra sierlijke save maken om zijn fans tegemoet te komen.’’

Waarom nu deze vergelijking? Omdat ik onze doelman gisteravond op Spangen in een beduidend minder liefdevolle scene beland zag. Het stond nog 0-0 en Sparta had in korte tijd twee keer paal en lat geraakt. De frustratie bij de Rotterdamse aanhang was zo groot dat er toen al van alles richting van Barkas werd gegooid. Hij werd door enkele projectielen geraakt maar stond enige tijd later op om koelbloedig zoals altijd zijn doel te verdedigen.

Even later stond Sparta met tien man toen Auassar een elleboogstoot uitdeelde aan Sean Klaiber en mocht inrukken. Het werd zoals onlangs bij Vitesse-FC Utrecht opnieuw tien tegen elf en de vrees bestond dat het surplus opnieuw niet benut zou kunnen worden. Opnieuw vloog ervan alles de richting van de geblesseerd op de grond Barkas en toen vond arbiter Joey Kooij daar wel aanleiding in de wedstrijd tijdelijk stil te leggen.

Na de hervatting duurde het nog lang voordat FC Utrecht de man-meer-situatie kon uitbuiten. Eerst maakte invaller Victor Jensen, afgelopen winter overgekomen van Ajax, de bevrijdende 0-1. Hij legde ook de basis voor de 0-2 van Othmane Boussaid waarna dezelfde Jensen in blessuretijd aan de basis stond van de 0-3 van een andere invaller, Anthonyt Descotte. Zijn tweede, nog veel fraaiere goal, werd na ingrijpen van de VAR afgekeurd.

Eigenlijk waren dus de invallers beslissend bij deze strijd om de zesde plaats maar na afloop zat vooral het weinig verheffend beeld van de op de grond liggende Barkas die werd bekogeld het meest op mijn netvlies. Mogelijk zullen we die foto morgen ook in de krant terugzien.
   

PS. Hier is 'De Kus' te zien (website Nederlands Fotomuseum)