Theater030 - Geld is net als vet: meestal zit het op de verkeerde plaats

Gepubliceerd: woensdag 7 oktober 2015 10:47
Cultuurjournalist Henk Roozeboom presenteert nieuwe theatervoorstellingen op Utrechtse podia. Dit keer over Vincent Bijlo en zijn theatervoorstelling, Het Nieuwe Nu.
In zijn nieuwe theatervoorstelling 'Het Nieuwe Nu' bekijkt Vincent Bijlo de wereld door een slimme bril. Maar doet hij dat niet altijd, de wereld op een intelligente manier beschouwen? “Ja,” zegt hij, “maar tegenwoordig verpak ik mijn kritische blik anders.”
“Vroeger kon je gewoon boos zijn en misstanden schreeuwend aan de kaak stellen,” zegt Bijlo. “Nu zou je die aanpak oud-links noemen.” Het lekker onomwonden uithalen naar alles wat er mis is in de maatschappij kan niet meer. Het engagement in de kunst is daarvoor te veel veranderd.
Vandaag de dag moet een cabaretier zijn boodschap verpakken en er een persoonlijke touch aan geven. Bijlo verpakt zijn visie over de vluchtelingenproblematiek bijvoorbeeld door vluchtelingen toe te spreken met de woorden: “Jullie oorlog is mede mogelijk gemaakt door onze pensioenfondsen.” Een opmerking die wegens haar spitsvondigheid weliswaar een glimlach op de mond tovert maar tegelijkertijd een keiharde en wrange waarheid aan de dag legt.
Het Nieuwe Nu zit vol met dit soort spitsvondige beschouwingen. In eerste instantie richt Bijlo zijn pijlen op de mensen van zijn eigen generatie: de vijftigers van nu. “Het valt mij op hoe weemoedig vijftigers terugkijken naar vroeger en mijmeren over hoe vroeger alles beter was. Ze zijn wars van deze snelle tijden die over het algemeen door computers gestuurd worden.” Bijlo betrapt ze daarin op tegenstrijdig gedrag.
“Want ze kijken wel naar oude tv-series op diezelfde computers,” zegt hij. “En ze geloven zelfs dat er vroeger iedere winter een Elfstedentocht verreden werd. Als ik zeg dat dat tussen 1963 en 1985 niet het geval was, geloven ze me niet eens. Maar dan gaan ze dat opzoeken op Wikipedia en ‘die’ geloven ze wel!”
Bijlo geniet van deze tijd. “Ik had niet eerder geboren willen worden. Met mijn blindheid en beperkte gehoor kan ik nu alles lezen en horen. We hebben nog nooit zo veel mogelijkheden gehad. Er is ook nog nooit zo veel geld in Nederland geweest. Het nadeel daarvan is wel dat het geld, net als vet, meestal op de verkeerde plaats zit.”
Hij vraagt zich af waarom er geen opstand is gekomen na de bankencrisis. Maar hij weet het antwoord al: “Omdat we allemaal tot onze nek in de hypotheken zitten. We gooien geen glazen in van een bank, want daarmee gooien we onze eigen glazen in. En daar zijn we ontzettend bang voor.”
De woede en de ontevredenheid van mensen komt volgens hem door de “vercijferizering’ van de maatschappij. Daarom haken mensen af. Ze zijn verdwaald en snappen deze tijd niet. Ze zijn boos op de jeugd omdat die te oppervlakkig zou zijn. Bijlo is het daar niet mee eens. “De jeugd is helemaal niet oppervlakkig. Ze uiten hun diepgang alleen anders. Kijk maar naar het succes van de singer/songwriters. De maatschappelijke veranderingen gaan gewoon te snel.”
Voorstelling: Het Nieuwe Nu, door: Vincent Bijlo, te zien in: de Stadsschouwburg Utrecht, dd: 14 en 15 okt (première) De eerste première in de vernieuwde Blauwe Zaal. Kaarten en informatie: www.stadsschouwburg-utrecht.nl