Henk Westbroek, je schrijft geestige en mooie columns in De Oud-Utrechter en Nieuws030 en je kan ook gevoelvol zingen, maar als historicus ben je hopeloos.

In je artikel (klik hier) beweer je dat het begrip xenofobie verwijst naar Xenophon, een Griekse geschiedschrijver, bekend van het boek de Anabasis, over de lotgevallen van tienduizend Griekse huursoldaten, die de Pers Cyrus steunden in zijn strijd tegen zijn broer, koning Artaxerxes.

Er wordt van dit zevendelige werk gezegd dat het wat saai is, maar niemand (behalve jij dus nu) heeft Xenophon ooit beschuldigd van vreemdelingenhaat. Bovendien was hij geen filosoof, maar historicus.

Daarnaast staat nergens dat hij van mening was dat ‘de beste manier om met vreemdelingen om te gaan is ze een kopje kleiner te maken’. Een groot deel van zijn leven was hij zelf vreemdeling. Je doet Xenophon groot onrecht.

Het woord xenofobie is nog helemaal niet zo oud, het is waarschijnlijk bedacht door
de Franse schrijver Anatole France, in 1901, toen die het opnam voor de officier Alfred Dreyfuss, die het slachtoffer werd van een antisemitische hetze. Het is afgeleid van twee Griekse woorden: Xenos (vreemdeling of vreemd) en phobia (angst).

Beste Henk, het vak geschiedenis is te mooi om er zo mee om te gaan. Ook kroegpraat kan heel goed over geschiedenis gaan, maar dan niet op deze manier.

Toen mijn dochter Julia werd geboren had je een prachtig gelijknamig hitje. Ik kan het nog woordelijk meezingen. Ik heb je dus heel hoog zitten en vind het jammer dat je mijn mooie vak zo elefantesk binnendavert. Misschien kunnen we het er een keertje over hebben, bij een goed glas.

Chris van der Sluijs
Utrechter en docent geschiedenis