Door Alexis de Roode - „Is dit LuckyTV? Nee, het is het Tourlied van Utrecht”. Dankzij die kop in NRC Handelsblad d.d. 12 juni kwam ik erachter dat het schitterende Chanson du Départ, waar Ruben van Gogh van het Utrechts Stadsdichtersgilde de tekst voor heeft geschreven, niet het enige lied is dat speciaal voor de Utrechtse Tour de France is gecomponeerd.

Er blijkt een video te zijn gemaakt. Daarop zie je een hele rits prominente Utrechters samen met amateurkoor De Steegzangers een gezellig stukje huisvlijt zingen op de wijs van Les Champs-Elysées (Joe Dassin, 1970). Het is niet zo slecht als het Koningslied, maar ook niet zo goed als de liedjes die mijn ooms en tantes altijd maken bij jubilea en verjaardagen. Toegegeven, ik heb behoorlijk talentvolle tantes en ooms. Maar toch.

De commentaren onder het NRC-artikel liegen er helaas niet om: „Gruwelijk slecht, geweldig! Zou er niemand zijn geweest in Utrecht die heeft gezegd 'jongens, dit kan echt niet'?” Iemand anders: „Wat een aanfluiting zeg, heel even ben ik absoluut niet trots om een geboren Utrechter te zijn.” Ook op de website van DUIC gaan de commentatoren los: "Waar een grote stad klein in kan zijn". En op Twitter: "Ik denk dat ik ga verhuizen..."

Misschien was het niet de bedoeling van de Gemeente om dit lied te lanceren als "Het Tourlied". Maar het staat nu in NRC. Ik zou op dit punt eigenlijk willen beginnen met schelden, maar dat kan niet omdat er zoveel sympathieke en capabele mensen aan de video hebben meegewerkt, toppers in hun vakgebied. Dat vakgebied is alleen niet de liedkunst. Politicus Vincent Oldenborg ben ik persoonlijk grote dank verschuldigd voor zijn jarenlange promotie van de poëzie in Utrecht. Journalist Jeroen Wielaert, burgemeester Van Zanen, ze kunnen niet genoeg geprezen worden.

Vals zingen is grappig, misschien wel camp. Het lied bevat geen vreselijke fouten. Voor de vrijdagmiddagborrel van de gemeente was dit liedje hartstikke leuk geweest. Of voor een feestje om de initiatiefnemers te eren. Of als smaakmakertje bij een debatavond over de Tour in café Willem Slok.

Maar jongens, s'il vous plait… niet als HET TOURLIED! Niet voor een evenement dat 15 miljoen euro kost, dat het absolute hoogtepunt van Utrecht in 2015 en de vijf jaar ervoor en erna zal zijn. Niet voor een gebeurtenis waar duizenden Utrechters hun ziel en zaligheid in leggen! Niet voor een evenement waar nu al de ogen van heel Nederland en over de drie weken de ogen van de hele wereld op gericht zijn!

Soms gaan media met iets aan de haal, zonder dat het je bedoeling was. Het lied is gepost door De Steegzangers. Maar het logo van de gemeente en de Tour zit er prominent in. De halve gemeentepolitiek zit erin. Als het niet de bedoeling was om dit lied richting landelijke bekendheid te schieten, is dat minstens een inschattingsfout.

Het ergste is dat er al een schitterend, drietalig, professioneel, 100% Utrechts Tourlied klaarligt. Het Chanson du Départ is geschreven door de gerenommeerde Utrechtse dichter en librettist Ruben van Gogh en gecomponeerd door de bekende componist Bob Zimmerman. Het is door vakmensen geproduceerd en gearrangeerd en wordt begin juli gezongen door een duizendkoppig koor, inclusief De Steegzangers! Het is leuk, het zit goed in elkaar, het is catchy. Het zal straks overal te zien en te horen zijn. Het is een lied waarmee je voor de dag kunt komen. Laten we in vredesnaam zorgen dat dát lied straks wordt herinnerd als HET TOURLIED. 

Utrecht durft zichzelf al serieus te nemen als het om sport gaat. Nu nog cultuur.

Alexis de Roode,

Gildemeester van het Utrechts Stadsdichtersgilde