Ook Utrecht leverde dit jaar weer een bijdrage aan de herdenking van de Februaristaking in 1941, een volksprotest op 25 en 26 februari 1941 tegen de Duitse bezetter nadat die in Amsterdam 427 joden had laten oppakken bij een razzia. Diverse raadsleden, leden van het Utrechtse comité 4 mei Herdenking en burgemeester Van Zanen legden donderdagmiddag, onder toeziend oog van koning Willem-Alexander, een krans bij het beeld van de Dokwerker.

Burgemeester Van Zanen en Heleen de Boer (GroenLinks) leggen de krans. Links Ruben Post (PvdA). Foto: Serko Hoogendoorn

De Utrechtse delegatie. Foto: Serko Hoogendoorn

De deelname van de stad aan de herdenking dateert van de jaren tachtig van de vorige eeuw toen een motie van de CPN werd aangenomen waarin werd besloten jaarlijks aan de herdenking mee te doen. Oud CPN- en Groenlinksraadslid Hoogenberg was er daarna altijd bij behalve in 2014 toen hij ziek was. Vorig jaar was hij weer present maar het werd zijn laatste keer want de voormalige Werkspoorarbeider overleed op 4 mei 2015.

Het zou dit jaar de 65e keer zijn geweest dat Hoogenberg de herdenking bij de Dokwerker zou hebben meegemaakt. Om dat feit te herdenken was zijn zoon Stefan naar Amsterdam gekomen. "Als jochie ben ik vaak met mijn vader meegeweest, maar dit keer ben ik voor hem gegaan." 

Volgens Ger Hoogenberg was een Utrechtse deelname aan de herdenking hard nodig want ook in Utrecht en Zuilen werd op 26 februari 1941 volop gestaakt. De Utrechtse journalist en historicus Ad van Liempt schreef een uitgebreid artikel over de Utrechtse staking:

Het aantal stakers liep al snel in de duizenden. Bij Werkspoor werkten in 1941 ongeveer 2000  mensen, bij Demka ongeveer 1100 man. Daarna was Jaffa aan de beurt. De initiatiefnemer daar was Ries van der Steen. Deze jonge CPN-er kwam van Werkspoor, maar was op verzoek van zijn partij speciaal bij Jaffa gaan werken om daar een contactgroep op te zetten. Hij kreeg de collega’s bij Jaffa zonder veel moeite de poort uit.

Het hele artikel van Ad van Liempt kunt u hier lezen.

Kransen en bloemstukken bij de Dokwerker. Foto: Ton van den Berg