De Utrechtse Aileen van Leeuwen (21) is op 1370 stemmen na niet verkozen tot de nieuwe Nederlandse jongerenvertegenwoordiger van de VN. Afgelopen week versloeg de 18-jarige Sahar Afzal uit Amsterdam haar bij de verkiezing met 56% van de stemmen.

Aileen van Leeuwen.

Vijf dagen voor de finale stond Van Leeuwen nog met 61 procent van de stemmen voor op haar Amsterdamse concurrente. Het was 'een onwerkelijk gevoel' voor Van Leeuwen, dat haar voorsprong vrijdag, in de finale, als sneeuw voor de zon verdwenen was. “Ik had er zo op gehoopt en ontzettend hard mijn best gedaan tijdens de campagne, maar helaas,” aldus de aangeslagen Van Leeuwen.

Beide kandidaten gingen stad en land af om stemmen te winnen om de komende twee jaar als jongerenvertegenwoordiger bij de VN aan de slag te mogen. De campagnes werden onder andere gevoerd in collegezalen, op schoolpleinen en op stations.

Afzal vertelt dat ze een nieuwe strategie nodig had, toen ze maandag 19 oktober te horen kreeg dat ze maar 39 procent van de stemmen bleek te hebben bij de voorlopige tussenstand. 

“Ik bereikte niet genoeg mensen via de klassegesprekken op middelbare scholen. Een kwartier werk leverde me maar vijf stemmen op; dat was echt veel te weinig. Ik ben toen gaan speechen voor collegezalen van universiteiten en hogescholen. Daar zaten steeds een paar honderd studenten bij elkaar; dat heeft me uiteindelijk veel meer stemmen opgeleverd.”

Dat Afzal kandidate was, bleef niet onopgemerkt in Pakistan, het land waar haar vader geboren is. Daar begonnen websites over haar kandidatuur te schrijven. Of dat tot de winst heeft geleid, is lang niet zeker, maar het zou geen probleem moeten zijn volgens Afzal, want: “In het contract van de kandidaten staat, dat stemmen uit ieder land zijn toegestaan."

Afzal zegt nadrukkelijk dat ze niet zelf de Pakistaanse media heeft ingeschakeld. “Hoe ze aan mijn naam komen, weet ik niet, maar ik heb ze in ieder geval niet zelf getipt. Ze noemen Aileen trouwens ook als kandidaat en de lezers worden niet opgeroepen om op mij te stemmen.”

Een website en facebookpagina met oproepen voor Afzal.

Op onder andere de website van Tribune.come.pk wordt wel de oproep gedaan om te stemmen. Als Afzal daarmee wordt geconfronteerd, herziet ze haar uitspraak. “Ik denk niet dat veel mensen uit Pakistan op mij gestemd hebben; het was ook allemaal heel onduidelijk. Mijn familie daar vertelde me ook dat ze niet begrepen hoe ze een stem op me moesten uitbrengen.”

Van Leeuwen is duidelijk aangeslagen als haar over de Pakistaanse media-aandacht verteld wordt. Ze bevestigt dat stemmen uit het buitenland toegestaan zijn, maar is wel benieuwd of de stemmen uit Pakistan voor het verschil hebben gezorgd, waarmee Afzal de overwinning binnenhaalde.

Van Leeuwen: “Ik heb meegedaan aan de verkiezing omdat ik me wil inzetten als vertegenwoordiger van de jongeren hier. Op deze manier gaat het niet om je eigen kwaliteiten, maar om de omvang van je netwerk.”

Van Leeuwen zegt dat ze haar ideeën over het samenbrengen van Nederlandse en gevluchte jongeren alsnog wil gaan uitvoeren, maar hoe precies, dat weet ze nog niet.

Afzal maakt zich momenteel op voor haar eerste gastles als jongerenvertegenwoordiger van de VN. Het betreft een gastles voor Amsterdamse studenten over vluchtelingen.

-

Van Leeuwen heeft naar aanleiding van deze publicatie inmiddels bij de organisatie van de verkiezing - NJR - een klacht ingediend.

De NJR (voorheen ‘Nationale Jeugdraad’, sinds 2009 kortweg ‘NJR’) laat via een e-mail weten: “Wij hebben een klachtenbrief van Aileen ontvangen, bovendien heeft zij met negatieve media-aandacht gedreigd. Dit alles maakt dat wij haar brief zorgvuldig gaan lezen en beantwoorden en haar eerst van antwoord zullen voorzien. Daarna kunnen we ook eventueel andere geïnteresseerde partijen een toelichting geven”.

UPDATE DONDERDAG 29 OKT:

In navolging op bovenstaande berichtigeving laat Aileen van Leeuwen Nieuws030 per mail het volgende weten.

“Ik zoek geen conflict met de NJR, het enige wat ik met mijn brief beoog is dat in volgende jaren uitsluitend mensen die in Nederland wonen de Nederlandse jongerenvertegenwoordiger kunnen kiezen.”

Ze refereert hiermee aan de ‘klachtenbrief’ die de NJR van haar ontving, nadat zij de finale verloor. Van Leeuwen schrijft over die brief: “Ik beschouw mijn uitlatingen niet als dreigementen met negatieve media-aandacht en ik heb de media niet opgezocht over dit thema.” 

Per telefoon wil Van Leeuwen wel bevestigen dat ze met Nieuws030 heeft gesproken over het thema, “Maar,” zegt ze, “jullie belden mij.”

Van Leeuwen geeft aan zich bij de uitslag van de verkiezing neer te leggen. Tot slot laat ze in haar mail aan Nieuws030 weten: “Ik beschouw het als een interne kwestie en ik wil hier graag eerst met NJR over in gesprek. Ik hoop dat wij hierover met een gemeenschappelijk standpunt naar buiten kunnen komen.”