Louis Engelman – Ballast Nedam zal de tot nu toe half gebouwde Galaxy Tower in het Jaarbeursgebied niet overdragen aan opdrachtgever De Lelie Vastgoed (DLV) zolang deze zijn schuld aan de bouwer niet heeft voldaan.

Een woordvoerster van het bouwbedrijf bevestigt dat de aanneemovereenkomst is beëindigd en dat het retentierecht wordt uitgeoefend. Volgens dit recht hoeft een schuldeiser een roerend goed niet af te geven aan de schuldenaar als die voor de inspanning niet heeft betaald. 

In een toelichting stelt Ballast Nedam dat het opzeggen van de overeenkomst een rechtstreeks gevolg is geweest van het niet betalen van de aanneemsom door projectontwikkelaar De Lelie Vastgoed. In de procedure die daarop volgde oordeelde de rechtbank dat de bouwer hiermee in zijn recht staat. Bovendien vonniste het Hof dat Ballast Nedam tot schorsing van de werkzaamheden mocht overgaan.

Vertegenwoordiger van DLV, Giovanni van Eijl, ontkende eerder tegenover Nieuws030 ook maar één euro schuldig te zijn. ‘Wij hebben alles betaald. Er staat niet één rekening open.’

Maar volgens de woordvoerster van Ballast Nedam heeft het bedrijf maandenlang geprobeerd tot een minnelijke regeling te komen. ‘Dit bleek niet mogelijk. Dit betreuren wij ten zeerste.’

In de 90 meter hoge Galaxy Tower moeten 250 hotelkamers komen van Amrâth Hotels en Restaurants. Erboven worden van de achtste tot dertigste verdieping 317 appartementen in de vrije sector gerealiseerd. Deze huurhuizen zijn al aangekocht door de Stichting Pensioenfonds Rail & Openbaar Vervoer.

Het Financiële Dagblad meldt vandaag dat Ballast Nedam beslag heeft laten leggen op de openstaande termijnbetalingen van het pensioenfonds aan DLV. Het zou gaan om 26 miljoen euro. De woordvoerster van de bouwer wilde hierop geen commentaar geven.

Met de bouw van de beeldbepalende Galaxy Tower werd al in 2018 begonnen. Het complex had in juni 2021 klaar moeten zijn. De vertraging in de bouw zou zijn veroorzaakt doordat de projectontwikkelaar niet tijdig en onvoldoende informatie aanleverde aan de uitvoerders. Ballast Nedam legde daarop een claim van tientallen miljoenen neer bij DLV. Ook installatiebedrijf Homij berekende een schade van 7,5 miljoen euro.

Eerder verklaarde wethouder Eelco Eerenberg tegenover deze site het ‘heel vervelend’ te vinden dat de bouw stil ligt. ‘Beide partijen hebben er hun redenen voor, maar uiteindelijk zijn er alleen maar verliezers.’ De wethouder zei het jammer te vinden dat door het conflict de woningen en het hotel veel later in gebruik kunnen worden genomen. Een rol voor de gemeente zag hij niet in deze kwestie. ‘Wij kunnen alleen de partijen verzoeken of aanmoedigen om er snel uit te komen.’

Ballast Nedam hoopt ook op een oplossing. ‘Wij staan zeker open voor overleg met alle stakeholders’, aldus de woordvoerster. ‘We prefereren altijd een minnelijke regeling in plaats van verder te procederen.' 
   

Eerder relevant artikel: Bouw Galaxy Tower zit in rampscenario (17 februari 2023)
  

Foto: LE