Door Zita Eijzenbach - “Er is een dierenbeul actief in Utrecht", zegt Dirk. Die conclusie trekt hij als hij onlangs in het water van de Singel, tussen Lepelenburg en Zonnenborg, twee puntige staven ontdekt. Daar waar zijn hond Coco, maar ook andere honden, geregeld het water betreden, staan de pinnen gevaarlijk omhoog gericht in de oever.

Gelukkig ontdekt Dirk ze op tijd en blijft Coco, een bruine bulterriër, ongedeerd. De zware ijzeren staven zijn circa 60 centimeter lang, bijna een centimeter doorsnee en hebben puntige uiteinden. Dirk laat ze zien, hij heeft ze mee naar huis genomen: roestige uit de kluiten gewassen tentharingen. Onder water waren ze vastgemaakt met een dik stuk ijzerdraad. Een paar centimeter staken ze boven het wateroppervlakte uit. Honden die hier het water in zouden springen, zouden doorboord worden door de punten.

“Als je dit doet, ben je echt bezopen. Ik snap best dat sommige mensen niet van beesten houden, maar als je dit doet, ben je echt gestoord,” zegt een duidelijk aangeslagen Dirk. 

De 45-jarige Utrechter laat zijn 4-jarige bruine bulterriër regelmatig in het Zocherpark uit, maar sinds de vondst is hij er niet meer met zijn hond geweest. Zodra hij de staven zag heeft ze uit het water gehaald en de politie gebeld, maar zonder verder vervolg.

“Het had bij de politie geen prioriteit, zeiden ze,” vertelt Dirk verbijsterd. “Omdat ik ze al uit het water had gehaald, was er geen gevaar meer. Daarna heb ik de Dierenbescherming gebeld, maar zij zeiden eigenlijk hetzelfde; het onderwerp was ‘niet actueel’ omdat de pinnen nu uit het water waren.”

De stalen pinnen met ijzerdraad.

De pinnen hebben puntige uiteinden die zonder moeite de huis zouden kunnen doorboren. Foto: Zita Eijzenbach

Herhaling

Dirk maakt zich zorgen voor herhaling en onderneemt zelf actie. Op de boom voor de ‘plaats delict’ schroeft hij een bordje met het opschrift ‘PAS OP MET HOND IVM DIERENBEUL’. Op twee bomen schrijft hij in grote letters nog een waarschuwing met witte verf.

“Als de politie niets doet, dan moet ik de mensen zelf maar waarschuwen. Misschien wordt er ook gif geplaatst of van die gebakken sponsen neer gelegd of probeert die gek het nog eens op deze plek.”

Gevaar voor mensen

“De punten kunnen ook gericht zijn tegen mensen die hier het water in gaan", zegt Dirk die verwijst naar de Singelswim en de Rubberboot Missie van enkele weken geleden: "Maar gelukkig, toen de bootjes over het water kwamen, zaten ze er nog niet; toen heeft Coco hier nog gezwommen,” zegt Dirk.

De roestige staven doen ook sterk denken aan de ijzeren pinnen die in meerdere valkuilen in Limburg in 2008 werden aangetroffen. Dirk heeft geen weet van een mogelijke dader; “Hij is sowieso gestoord, maar verder heb ik geen idee wie het kan zijn geweest.”

De hondenspeelweide voor het Servaasbolwerk wordt de gehele dag druk bezocht door baasjes en hun honden. De beesten mogen hier los van de lijn lopen en sommigen nemen een duik in het water van de singel. Dirk en de andere baasjes van honden kunnen zich geen eerder soortgelijk voorval in het Zocherpark voor de geest halen.

“Coco is een lief beest, ze kan met iedereen, zowel met mensen als met andere honden. Ik kan me niet bedenken wie haar wat aan zou willen doen, maar die punten zijn voor alle honden bedoeld die daar het water uit komen.”

Dirk waarschuwt de hondenbezitters dat ze moeten oppassen. “Misschien zijn er op een andere plaats ook van deze staven geplaatst. Dan is het alleen maar wachten totdat er een hond gewond raakt.”

Het waarschuwingsbordje dat Dirk op de boom plaatste, is dinsdag verwijderd door de parkopzichter. Hij is van mening dat Dirk bij hem melding had moeten maken van de vondst.

(De naam Dirk is een fictieve naam; het baasje van Coco wil niet met zijn echte naam in de media. Zijn echte naam is bekend bij de redactie.)