Door Zita Eijzenbach - Opgepast, mogelijk is er een dierenbeul actief in het Zocherpark tussen Lepelenburg en Zonnenburg. Een bezorgde hondenbezitter heeft onlangs een bord met de tekst ‘PAS OP MET HOND IVM DIERENBEUL’ op een van de bomen langs het water geschroefd, nadat hij stalen spiesen in het water aantrof.

De stalen spiesen waren bevestigd net onder het wateroppervlak op een plek waar honden eenvoudig te water kunnen gaan. Of er honden gewond zijn geraakt, dat is onduidelijk, maar het bordje is er om attent te zijn voor een eventuele nieuwe aanslag.

Wie het bordje heeft opgehangen? “Het hangt er al een week of twee, misschien drie, maar het baasje van Mees weet er vast meer van dan ik,” zegt het baasje van het mopshondje Pip, terwijl ze naar een aanlopende dame wijst.

De grote herder Mees rent kwispelend op het kleine zwarte hondje af. Gewapend met hondenpoepzakjes en hondenkoekjes, komt het baasje van Mees dichterbij: “Het baasje van Coco heeft het opgehangen, maar hoe hij heet, weet ik niet,” zegt ze peinzend.

Wat opvalt is dat de hondenbezitters die hun hond uitlaten in park Lepelenburg elkaar allemaal kennen via de naam van elkaars hond, maar de mensen heten allemaal ‘het baasje van’.

Op het wandelpad Zonnenburg, tussen park Lepelenburg en de Sterrenwacht in, wordt de stenen kade van de Singel kort onderbroken door een daar in het water groeiende boom. Honden gebruiken de onderbreking in de hoge kade om gemakkelijk in en uit het water te komen.

“Mensen uit de buurt hebben ook nog grinttegels in het water gelegd, zodat de honden niet weg zouden zakken in de modder,” vertelt het baasje van Pip.

De locatie waar honden te water gaan en waar de spiesen geplaatst waren. Foto: Zita Eijzenbach

Anna, het baasje van border collie Rosa, is bij de groep komen staan. Ze wijst naar het bankje verderop. “Als Coco hier is, gaat haar baasje daar vaak zitten en gooit hij een bal voor haar weg. Als die in het water beland, klimt Coco er langs de boom weer uit. Net zoals veel andere honden trouwens." 

Baasje Anna vertelt dat het de baas van Coco was die de stalen pinnen in het water naast de boom had opgemerkt. "Ze stonden rechtop en komen daar natuurlijk niet vanzelf. Als er een hond daar het water in was gegaan, had hij zich ongetwijfeld verwond.”

De baasjes weten zeker dat het baasje van Coco na de vondst direct de politie heeft ingeschakeld, maar de pinnen uiteindelijk zelf heeft verwijderd. “Ze kwamen er niet voor,” vertelt het baasje van de donkere barbet die net luid blaffend voorbij is gekomen. “Dus Coco’s baasje heeft de pinnen uit het water gehaald. Goddank, dat er tot die tijd niemand gewond is geraakt."

Ze horen en lezen wel vaker over dierenbeulen, zoals het bericht over de gebakken spons die dit voorjaar in Oud-Zuilen werd gevonden, maar niet eerder gebeurde er iets op of rond hun wandelpadenn van het Zocherpark. De baasjes kijken nu goed uit, zeggen ze, de angst voor een actieve dierenbeul in de omgeving zit er goed in.

“Dan ben je echt niet goed hoor,” zegt het baasje van Pip de mopshond. “Honden zijn op dit stuk toegestaan en mogen hier ook gewoon los lopen. Ik hou Pip nu extra goed in de gaten.”

Het baasje van de kleine grijze terriër houdt alle opties open. “Ik ga ervan uit dat het kwaadaaridg voor de honden bedoeld is, maar er gaan precies daar ook kinderen met bootjes het water in. Dat maakt het ook voor mensen levensgevaarlijk.”