Journalist Ton de Ruiter legt sportieve verbanden tussen heden en verleden, tussen toen en nu. Dit keer over de holle kreten van een voetbalclub in nood.

Praatjes vullen geen gaatjes. Het is van toepassing op het voetbalseizoen 2014-2015. In een poging twijfelaars over de streep te trekken roept de leiding van FC Utrecht bij het begin van het seizoen dat stadion Galgenwaard weer gaat kolken. 

Terug van een trainingskamp in Spanje verkondigt trainer Rob Alflen dat een tegenvallende eerste helft goed wordt gemaakt. Zijn voorspelling: 30 punten in de tweede helft van de competitie. De teller staat na 11 van de 17 wedstrijden op 9.

Na de ruime overwinning tegen FC Dordrecht en AZ roepen de spelers, aanvoerder Willem Janssen voorop, dat de play offs haalbaar zijn. De spelersgroep zoekt het hoger op, terwijl een fors deel van de supporters en ondergetekende met angst in het lijf naar beneden kijken. 

In de voorbeschouwingen op de wedstrijden staat wekelijks dat de selectie een heerlijke trainingsweek heeft afgewerkt, vervolgens krijgt het team in het weekeinde een draai om de oren van een laagvlieger.

Praatjes vullen geen gaatjes. Voor sprookjes moet je in De Efteling zijn, is een uitspraak van de in 2011 weggestuurde trainer Ton Du Chatinier. Jan Wouters moet aan die uitspraak hebben gedacht toen de leiding  van de club hem bij de evaluatie van het seizoen 2013-2014 meegaf dat het anders moest, aanvallender, aantrekkelijker. In Voetbal International van februari noemt de vorig jaar opgestapte trainer de ambitieuze speelwijze in dit seizoen: moedig maar naïef.

Inmiddels is Rob Alflen het eerste slachtoffer van de grootspraak in het kantoor van de directie en commissarissen. Na de oriënterende gesprekken bij het begin van het seizoen lijken Alflen, technisch adviseur Co Adriaanse en senior-coach Harry van den Ham vrienden voor het leven. Van die vriendschap is weinig over nu de nieuwe speelstijl onvoldoende resultaat oplevert en het publiek niet wordt vermaakt. Tegenvallend is dat Co Adriaanse zo snel de handdoek gooit.

Hoe nu verder. Blijft het model leidend en worden andere poppetjes gezocht of slaat de club voor de zoveelste keer een andere weg in. De club moet op zoek naar de 20e hoofdtrainer in 45 jaar. Na de overname van de club door Frans van Seumeren in 2008 vertrokken Willem van Hanegem (50 wedstrijden hoofdcoach), Ton Du Chatinier (86), Erwin Koeman (9), Jan Wouters (93) en nu dus Rob Alflen (34). Geen van hen haalt de 100 wedstrijden als hoofdcoach. Voor een nieuwe technisch directeur is geen geld.        

Praatjes vullen geen gaatjes, zo heet ook het technisch beleidsplan dat Han Berger in 2001 schrijft. In het jubileumboek van FC Utrecht lezen we over zijn destijds geproduceerde plannen voor de toekomst: ,,Het is een verkapte aanklacht tegen het beleid van de afgelopen jaren: veel geschreeuw, weinig wol, ondoordachte investeringen, veel te hoge contracten.’’ Het klinkt of het niet aan het begin van de eeuw is geschreven maar gisteren.

Han Berger en Wim van Hanegem op de bank bij FC Utrecht. Foto: Boek 40 jaar FC Utrecht 

Het beleidsplan zegt ook dat de hoofdmacht moet bestaan uit zelf opgeleide spelers met een enkele aankoop die een meerwaarde vertegenwoordigt. De FC Utrecht Academie, waar de club momenteel zo trots op is, komt voort uit het rapport van Berger.  

De schrijver van het beleidsplan tekent in 2001 een contract voor vijf jaar als technisch directeur maar vertrekt na één seizoen en dat komt de club niet slecht uit want zijn salaris drukt te zwaar op de begroting. Bij zijn afscheid wordt de succestrainer (323 wedstrijden hoofdcoach) van weleer uitgefloten en neemt zich voor geen voet meer in Galgenwaard te zetten.

De tijd heelt wonden. Berger is na zijn verblijf in Australië terug in Nederland,  wil betrokken blijven bij het voetbal getuige zijn nieuwe functie als voorzitter van de trainersvakbond en is ook in stadion Galgenwaard weer gesignaleerd. In juni van dit jaar wordt hij 65. Een mooie leeftijd voor de functie van technisch adviseur. Het beleidsplan in de praktijk brengen en de cirkel is rond.

Praatjes vullen geen gaatjes. Dat gaat de club merken als binnenkort de brieven voor het verlengen van de seizoenkaart de deur uitgaan. Meer dan ooit zal gelden: eerst zien dan geloven.