Het Volksbuurtmuseum krijgt, uit handen van de familie Schat, een uniek dagboekje van bakker Do Schat. Tussen 1938 en 1945 hield hij, bakker in de Braamstraat, samen met zijn vrouw Dit een dagboekje bij.

Eigenlijk was het geen dagboek, want er gaan soms vele maanden voorbij voordat zij weer iets vastleggen van de gebeurtenissen om hen heen. Het opgroeien van hun kinderen, de groei van het bedrijf, lief en leed in de familie krijgen aandacht.

Do Schat met koninklijke onderscheiding. Foto: Volksbuurtmuseum

Maar door al deze berichten heen klinkt het verhaal van de Tweede Wereldoorlog: de dreiging in 1938, de bezetting van Polen, de bezetting van Nederland, de voedselschaarste, de prijzen op de zwarte markt. Het dagboekje geeft in fragmenten een beeld van een middenstandsgezin in de oorlog.

Deze bijzondere schenking was voor regisseur Jos Meijs en producent Johan van Kempen van het vidobedrijf Beeldland aanleiding voor het maken van een documentaire. De camera volgt Arnold Schat, zoon van Do en Dit, die met zijn kleindochter Puck op ontdekkingstocht gaat door de familiehistorie.

Puck en Arnold Schat duiken in de familiehistorie. Foto: Beeldland

De ontdekking van het dagboek uit de Tweede Wereldoorlog voert hen bovendien naar Kamp Amersfoort, waar Do Schat korte tijd geïnterneerd werd.

In samenwerking met uitgeverij Stichting de Plantage verschijnt tegelijkertijd een boek waarin dit dagboek fotografisch én in drukletter is weergegeven. Daarnaast is het dagboek aangevuld met een biografie van Do Schat en met de herinneringen van kleindochter Astrid Schat aan haar grootvader, de grondlegger van een grote succesvolle Utrechtse bakkerij in de twintigste eeuw.

Vanaf 24 oktober is het originele dagboekje in het museum te bewonderen en is het boek te koop in het museum.

De televisiedocumentaire wordt op zondag 19 oktober uitgezonden door RTV Utrecht.