Door Laura Okkersen - Vier keer. Zo vaak sprongen er mensen in de afgelopen vijf jaar van de Domtoren om zichzelf van het leven te beroven. Geen ontzettend groot getal, maar iedere keer is er een te veel. Op zes november 2014 beëindigde een vrouw haar leven met een sprong van de toren. Tijd voor extra veiligheidsmaatregelen? Eerst het politieonderzoek afwachten, gaf de gemeente aan. Inmiddels zijn we bijna drie maanden verder.

“De politie heeft onderzoek gedaan op die dag zelf en kwam al snel tot conclusie dat het om zelfdoding ging. Dat bleek uit getuigenverklaringen en de achtergrond van de overleden vrouw”, vertelt politiewoordvoerder Leonie Bosselaar over het incident afgelopen november. De politie doet bij dit soort zaken onderzoek naar oorsprong van het overlijden om uit te sluiten dat het over een ongeluk of een strafbaar feit gaat.

Na het concluderen van opzettelijk springen heeft de politie de gemeente ingelicht dat het zelfmoord betrof. Verder ligt de verantwoordelijkheid bij de gemeente Utrecht. Zij moet dan ook kijken of de zelfdoding te voorkomen was geweest. “Nee”, is het antwoord van Erik Suik, woordvoerder gemeente Utrecht. “Er zijn overal al spijlen en hekken op de Domtoren. Je moet al heel veel moeite doen wil je daar af kunnen springen. Eraf vallen is niet mogelijk.”

Een ongeluk is volgens de gemeente dus uitgesloten. Kort na het incident heeft de gemeente extra spijlen geplaatst op de locatie waar de vrouw naar beneden is gesprongen. “We hebben natuurlijk te maken met het spanningsveld van de veiligheid en dat de Domtoren toegankelijk moet blijven”, vertelt Suik. “Voorkomen kunnen we niet, maar we proberen het wel zoveel mogelijk te ontmoedigen. De vraag is nu hoe ver gaan we daarin?”

Binnenkort komt de gemeente met concrete plannen voor nieuwe veiligheidsmaatregelen voor de Domtoren vertelt Suik: “We zijn op zoek naar de tussenweg tussen hermetisch afsluiten en de Dom niet te veel aantasten. De enige manier om springen helemaal te voorkomen is door de Domtoren af te sluiten voor publiek, maar de Dom moet gewoon de Dom blijven. Het is het prachtigste gebouw van de stad en een enorme toeristische trekpleister. Daar moeten mensen gewoon op kunnen.”

Wanneer de gemeente precies haar plannen presenteert is nog onduidelijk vertelt Suik: “We hebben hier nog geen datum voor geprikt. We kijken nu naar twee manieren van maatregelen treffen. Aan de ene kant kijken we hoe we aanpassingen kunnen doen aan de toren zonder de Dom te veel aan te tasten. Ten tweede kijken we naar toezicht.”

Volgens de woordvoerder heeft de gemeente veel contact met de medewerkers van de Dom, onder anderen de gidsen, om te kijken wat daar nog te winnen is. Suik geeft aan dat er wel realistische verwachtingen moeten zijn: “We kunnen moeilijk tien gidsen meesturen met een groep van tien bezoekers. Het is altijd mogelijk je kortstondig aan het toezicht te onttrekken.”

Als iemand zich echt van het leven wil beroven door van zeventig meter hoogte de sprong te wagen van de toeristische trekpleister is dat onvermijdelijk, maar aan het ontmoedigen wordt gewerkt. Suik is blij dat het niet te vaak voorkomt: “Het is ontzettend tragisch en heeft een hele grote impact. Gelukkig blijft het slechts bij incidenten.”

De Domtoren. Foto: L. Okkersen