Vak P is de rubriek van sportjournalist Hans van Echtelt over de capriolen van FC Utrecht, dit keer over de nacompetitie die deze week begint.

Een opmerkelijke week voor FC Utrecht in economisch opzicht. Door van AZ te winnen, ‘verspeelde’ de club liefst 750.000 euro. Maar door de verkoop van spits en topscorer Sebastien Haller verdiende de Domstedelijke voetbaltrots vele miljoenen, het geschatte transferbedrag ligt tussen de vijf en zes miljoen. Haller verhuist naar Eintracht Frankfurt waar hij voor liefst vier seizoenen tekende. 

Hoe dit vertrek sportief gaat doorwerken in de prestaties van FC Utrecht, moet afgewacht worden. De 22-jarige Fransman speelt in ik ieder geval nog mee in de nacompetitie tegen Heerenveen (woensdag en zaterdag) en mogelijk in de finaleronde tegen AZ of FC Groningen. In Alkmaar was Haller afgelopen zondag al niet meer van de partij, hetgeen FC Utrecht niet weerhield van een opmerkelijke 2-3-zege.

Een Pyrrusoverwinning volgens vele volgers omdat FC Utrecht vanwege gederfde tv-rechten veel geld misliep. Maar trainer Erik ten Hag wilde niets weten van een bij voorbaat verloren partij, een sportieve geste waarover eigenaar Frans van Seumeren mogelijk iets andere gedachten had. Maar door de transfer van Haller is dat geldelijke leed meteen naar de achtergrond geschoven.

En dan nu: aandacht voor het verlengstuk van dit seizoen. Woensdagavond is het begin van de tweeluik in Heerenveen waarbij FC Utrecht als favoriet van start gaat. Een mogelijk wat te overmoedige gedachte omdat vorig seizoen underdog Heracles met de eer ging strijken. Na de nederlaag in de bekerfinale tegen Feyenoord moest FC Utrecht een jaar geleden een nieuwe sportieve kater incasseren in de nacompetitie.

Daar staat tegenover dat de ploeg met een straatlengte op de vierde plek is geeindigd waardoor de formatie van Ten Hag met het nodige zelfvertrouwen aan de start komt. En voor de vertrekkende Sebastien Haller zou het natuurlijk een waardig afscheid zijn om juist in de nacompetitie nog twee keer zijn specialiteit (scoren, mogelijk van elf meter) kan demonstreren. Veertien keer raak van elf meter, dat mag ongekend heten!