Vak P is de rubriek van sportjournalist Hans van Echtelt over de capriolen van FC Utrecht, dit keer over de gewonnen uitwedstrijd tegen Sparta, uitslag 1-3.

Ik ging er zondagmiddag om half drie eens goed voor zitten: de aftrap bij Sparta – FC Utrecht. Dankzij mijn historisch gevoel moest ik op dat moment terugdenken aan zondag 13 oktober 1957, ruim zestig jaar geleden. Toen werd er ook afgetrapt bij Sparta tegen DOS en niet door de eerste de beste. De beroemde filmster Jayne Mansfield was ter plekke om met haar welgevormde benen de aftrap te verrichten, waarbij Frans de Munck en Cor Luiten zich vergaapten op haar welgevormde uitstraling.

Vanaf dat moment heeft ieder begin van een thuiswedstrijd op Spangen altijd een nostalgische klank bij mij gekregen. Daar komt nog bij dat door het thuispubliek vlak voor de aftrap altijd massaal het befaamde clublied van de Rotterdamse club ten gehore wordt gebracht. Scheidsrechter Allard Lindhout toonde zoveel gevoel voor rituelen om de aftrap pas te laten nemen totdat de laatste klanken van het lied geklonken hadden.

Terwijl de vocale tonen nog nauwelijks boven Spangen verdwenen waren, had FC Utrecht al met 0-1 de leiding genomen. De pijlsnelle Gyrano Kerk was op rechts uitgebroken en voordat de Rotterdamse defensie had kunnen reageren, knalde Zakaria Labyad al onhoudbaar in de touwen. Dus eigenlijk was ik opnieuw getuige geweest van een wonderlijke aftrap want ook in 1957 had DOS binnen de kortste keren de leiding genomen. Mogelijk kwam dat omdat Jayne Mansfield destijds op stopperspil (dat heette toen zo) Rinus Terlouw  zo’n indruk had gemaakt dat hij nog liep na te duizelen meteen na de aftrap.

Overigens behaalde FC Utrecht in Rotterdam een verdienstelijke zege, hoewel dat er een uur lang niet naar uitzag. Sparta kwam vlak na rust immers op 1-1 en leek even de touwtjes in handen te nemen. Een schitterende vrije trap van Labyad veroorzaakte de ommekeer waarna Gyrano Kerk de 1-3 op zijn naam bracht en zichzelf beloonde voor zijn goede spel in de afgelopen weken waardoor hij in de spits weer vaste keuze is geworden. In een moeite door moet daarbij ook de dienende rol van Sander van de Streek genoemd worden terwijl ook het defensieve koppel Ramon Leeuwin-Willem Jansen zich positief profileerde.

De komende weken staan twee mooie wedstrijden op het competitierooster: PEC/Zwolle uit en Feyenoord thuis. Dan zal moeten blijken in hoeverre de goede reeks van de laatste weken gecontinueerd kan worden. Hoe dat ook afloopt, FC Utrecht kan zich nu al beroemen op het feit dat tegen Sparta de snelste openingsgoal van dit seizoen (na 37 seconden!!) is gescoord. En dat gebeurde zonder dat er dit keer een beroemde filmster aan de aftrap stond, zoals in 1957....

Filmster Jayne Mansfield bij de aftrap in 1957 van Sparta-DOS , geflankeerd door Frans de Munck en in het midden Cor Luiten. Foto: archief www.dos1958.nl