Vak P is de rubriek van sportjournalist Hans van Echtelt over de capriolen van FC Utrecht, dit keer over de thuiswedstrijd tegen ADO-Den Haag, uitslag: 3-3.

Vooraf werden op Vak P allerlei scenario’s doorgnomen. FC Utrecht zou moeten winnen van Den Haag terwijl Feyenoord in Enschede punten moest verspelen tegen het in doodsnood verkerende FC Twente. Na afloop konden die prognoses meteen in de prullenbak, het pakte allemaal anders uit. De ploeg van Jean Paul de Jong kwam op de valreep niet verder dan 3-3, Zakaria Labyad, matig op dreef, schoot vlak voor het laatste eindsignaal van Dennis Higler alsnog de vrije trap snoeihard achter doelman Indy Groothuizen.

Labyad schiet diep in blessuretijd de 3-3 binnen uit een vrije trap.

Wil FC Utrecht, dat zich intussen wel formeel voor de nacompetitie heeft geplaatst, nog aanspraak maken op die begeerde vierde plaats, dan moet komende zondag in De Kuip in ieder geval van Feyenoord gewonnen worden. Dat zal dan zonder Gyrano Kerk moeten gebeuren, want speler die tegen Den Haag koppend scoorde en de gevaarlijkste aanvaller was, zal zondag geschorst zijn. ,,En dat is balen’’, zei De Jong na afloop op de persconferentie.

Maar ook Alfons Groenendijk baalde na afloop, want de Haagse formatie leek drie kostbare punten in de zak te hebben nadat zijn ploeg op 2-3 via invaller Elson Hooi was gekomen in de 91e minuut. Maar daar dacht FC Utrecht anders over, de ploeg zette fanatiek aan om de gelijkmaker te forceren. En wonder boven wonder lukte dat toen Labyad de toegekende vrije trap formidabel binnen knalde waarmee hij zijn wanprestatie van deze middag enigszins deed vergeten. Ever eerder had Zakarika een niet te missen kans tegen de onderkant van de lat geknald nadat Mateusz Klich ook het houtwerk had geraakt.

De Jong en Groenendijk, oude ploeggenoten en nu ieder een punt.

De neutrale toeschouwer zal vrede hebben gehad met de puntendeling, ook al was FC Utrecht het eerste half uur de bovenliggende partij. Er waren dit keer geen Haagse fans in het supportersvak te bekennen nadat de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen zijn veto had uitgesproken na een reeks incidenten in het nachtelijk uur.

Een lege bezoekerstribune. Foto: Jeroen Stoops

Die oproerkraaiers hebben een mooie pot gemist, zeker vanuit het Haagse perspectief. ,,Want we hebben naar onze mogelijkheden gevoetbald en het FC Utrecht via de counter geregeld moeilijk gemaakt. Met twee punten meer hadden we heel goede zaken gedaan voor de nacompetitie, nu moeten we het de komende weken maar doen’ , zo concludeerde de voormalige FC Utrecht-speler vol goede moed. FC Utrecht is intussen al zover en daarvoor verdient de formatie een ferme pluim.

Emanuelson kreeg door de blessure van Ayoub een basisplaats. Hier is hij in duel met Goppel.

Kerk en Beugelsdijk.

De witte gympen staan Jean Paul de Jong net zo goed als Ten Hag.

Felicitaties voor Van der Streek na de 1-0