Vak P is de rubriek van sportjournalist Hans van Echtelt over de capriolen van FC Utrecht, dit keer over de verloren uitwedstrijd tegen PSV, uitlsag 4-0.

Wat het merendeel van de supporters vooraf vreesde, werd in Eindhoven opnieuw bewaarheid. FC Utrecht had tegen PSV een valse competitiestart, niet alleen door de cijfers (4-0) maar vooral door de manier waarop de Domstedelijke formatie zicht gedurende lange perioden van de wedstrijd liet wegspelen door de landskampioen. De score had er namelijk nog een stuk beroerder uit kunnen zien na negentig minuten.

Natuurlijk sprak de statistiek niet in Utrechts voordeel, maar de meegereisde fans hadden in ieder geval op een meer strijdbare FC-formatie gehoopt. Zeker na een veelbelovende transferperiode zou het nieuwe trainersduo mogelijk voor extra elan hebben kunnen zorgen. Maar na een verdienstelijke eerste helft (1-0-achterstand bij rust) werd FC Utrecht aan alle kanten voorbij gelopen en kon de enige uitblinker David Jensen met enkele wereldreddingen de schade nog enigszins beperkt houden.

Dat PSV in alle linies betere voetballers heeft lopen, is een bekend feit. Toen ik na afloop Bart Ramselaar zag opstaan van de Eindhovense reservebank, besefte ik hoe het er speltechnisch tussen beide ploegen voorstaat. Hij was destijds een uitblinkende speler in Galgenwaard, nu slechts een reserve in het Philips-stadion. Beter kan het krachtsverschil tussen PSV en FC Utrecht op dit moment niet uitgedrukt worden. Ramselaar maakte ook het verschil in de kwartfinale om de beker die nog niet zo lang geleden in Eindhoven met 1-3 door de FC werd gewonnen. Dat was andere koek!

Maar hoe lagen de kaarten nu. PSV, met Gaston Pereiro en Steven Bergwijn als absolute uitblinkers, kreeg na de 2-0 vrij spel en degradeerde FC Utrecht tot een bedenkelijke bijrol. De druk op de komende twee thuisduels tegen PEC Zwolle, en VVV is na deze uitslagen stuk groter geworden, want de supporters willen dan een ploeg zien die zich onverzettelijk zal tonen en vooral dadendrang moet tonen. ,,We paniekeren niet, het seizoen is nog lang, de ploeg moet meer naar elkaar toegroeien,’’ zei een ontgoochelde aanvoerder Willem Jansen, na afloop. We wachten dus maar af.