Voetbalverslaggever Hans van Echtelt volgt voor Nieuws030 de capriolen van FC Utrecht. Dit keer over de aanstaande bekerfinale tegen Feyenoord.

Het is begin juni 2003, een zonovergoten dag. Deze middag staat de bekerfinale op het programma tussen Feyenoord en FC Utrecht. Ik verheug me op de wedstrijd, samen met mijn oudste zoon is het gelukt om aan vrijkaartjes te komen voor het zogenaamde ‘neutrale’ vak. Bedoeld voor officials van de KNVB die in een of andere functie actief zijn voor de voetbalbond. En omdat ik op dat moment nog actief als scheidsrechter ben, heb ik de twee felbegeerde toegangskaarten kunnen bemachtigen.

Daar zou ik achteraf spijt van krijgen. Niet vanwege de uitslag want FC Utrecht speelde een geweldige wedstrijd en zou de ‘thuisclub’ met liefst 1-4 van de mat spelen. Met een hoofdrol voor Dirk Kuijt (zijn laatste wedstrijd in FC-shirt) en Igor Gluscevic, de twee doelpuntenmakers. En niet te vergeten Jean Paul de Jong die de score opende met een afstandsschot, het belangrijke wapenfeit uit zijn hele voetballoopbaan. Het lukte FC Utrecht daarna om het thuislegioen stil te krijgen.

Mijn zoon en ik hebben de ereronde van de FC-spelers niet meer meegemaakt. Na de vierde Utrechtse treffer werd ons vak plotseling belaagd door gefrustreerde en bezopen supporters van de thuisclub die zich met agressieve bedoelingen een weg baanden tussen iedereen die zich met rood en wit had uitgedost. Mijn zoon en ik hadden nog wel het benut om onze FC-attributen te verbergen, anderen hadden dat besef niet en kregen harde klappen.

En zo vluchtten we nog voor het eindsignaal van scheidsrechter Ruud Bossen naar de uitgang. Een beker rijker maar ook een illusie armer. Hoe was het mogelijk dat veelal doorgesnoven en dronken hooligans waren doorgedrongen tot een vak waarin alleen maar goed willende Utrechtse supporters stonden. Wat een mooi voetbalfeest had kunnen worden met een waardige afsluiting in de vorm van een ereronde van onze favorieten, werd een nachtmerrie die ons lang zou bijblijven.

Enkele dagen geleden hebben FC-supporters een open brief  gestuurd aan burgemeester Jan van Zanen, de KNVB en het bestuur van FC Utrecht. Zijn vragen daarom om veiligheidsgaranties voor de komende bekerfinale op zondag 19 april. De nare ervaringen die ik in 2003 mocht meemaken, hebben zij moeten beleven bij de laatste bekerfinale tussen beide clubs. Op 24 april 2016 werden immers ook grote groepen FC-fans belaagd door agressieve Rotterdamse aanhangers, ondanks het feit dat Feyenoord met 2-1 had gewonnen.

Onvoldoende politiebescherming en te weinig steun van ME en suppoosten hadden tot gevolgd dat tal van FC-fans ook in 2016 niet ongeschonden uit De Kuip terugkeerden. Vandaar het verzoek van de FC-fans aan Van Zanen om zijn Rotterdamse ambtsgenoot Aboutaleb te vragen om extra maatregelen. Met als doel dit keer zorg te dragen voor een ordelijk verloop van de bekerfinale zonder incidenten en rellen. Hoe dan ook, ik heb met mijn zoon besloten dit keer thuis te blijven.