Vak P is de rubriek van sportjournalist Hans van Echtelt over de capriolen van FC Utrecht, dit keer over de nieuwe trainer en technische staf.

De kogel is door de kerk. FC Utrecht heeft definitief gekozen voor Jean Paul de Jong als hoofdtrainer. In zijn staf keren twee voormalige FC-spelers terug, namelijk Luc Nijholt en Marinus Dijkhuizen. Hetgeen betekent dat Hans van der Haar op het toneel van Galgenwaard gaat verdwijnen, FC Utrecht is met hem in gesprek over zijn toekomst.

Hoe kijkt Vak P aan tegen deze ontwikkelingen? Mijn buurman vindt het een ‘logische stap om op deze manier het succesvolle beleid van Erik ten Hag voort te zetten’. Het argument dat De Jong te onervaren zou zijn voor de functie van hoofdcoach, doet hij af als pure onzin. ,,Hij is 47 en heeft al zelfstandig bij Eindhoven gewerkt, en niet zonder succes. Dus aan ervaring zal het hem zeker niet ontbreken.’’

Over zijn nieuwe assistenten schorten we op Vak P ons oordeel op. Ze hebben beiden een behoorlijke staat van dienst in het betaald  voetbal, al was dat niet overal met een optimaal resultaat. Belangrijk is dat ze goed met elkaar gaan functioneren. In zijn eerste interview op TV Utrecht benadrukte Jean Paul de Jong  ‘dat hij meer verantwoordelijkheden gaat leggen bij zijn assistenten dan bij Ten Hag het geval was.’’

Belangrijk zal ook zijn in hoeverre de achterban van FC Utrecht bereid zal zijn om deze nieuwe ‘Utrechtse staf’ lange tijd het voordeel van de twijfel te geven bij een periode van mindere prestaties. In het verleden is namelijk gebleken dat in dergelijke impasses al snel naar zondebokken werd gezocht zoals bij Rob Alflen en Leo van Veen het geval was. Daar staat tegenover dat in de trainingsperioden van Frans Adelaar en Ton du Chatinier wel sprake was van een succesvolle serie resultaten.

Morgen staat De Jong voor het eerst zelfstandig voor de groep ter voorbereiding op de allereerste zware competitieweek, waarin achtereenvolgens AZ, Feyenoord en Ajax te gast zijn in Galgenwaard. Het laatste duel is natuurlijk uiterst pikant omdat Ten Hag dan bij de Amsterdammers op de bank zal zitten. Benieuwd hoe het thuispubliek dan zal reageren, wij op Vak P zullen hem dan in ieder geval zeker met applaus begroeten.