Door Hans van Echtelt, die FC Utrecht vanuit Vak P volgt.

Een van de meest opmerkelijke beslissingen aan het begin van dit seizoen was de vervanging van doelman Eric Oelschlagel door Maarten Paes. De 23-jarige doelman van Jong Oranje lag hevig onder vuur nadat hij op 6 oktober 2019 tegen Vitesse een uiterst houdbare bal door de benen had laten glippen en daarna een storm van kritiek van de achterban kreeg te verwerken. Toen hij ook nog eens geblesseerd raakte tegen Ajax (zware hersenschudding) en ook daarna door corona besmet bleek, koos de technische leiding van FC Utrecht voor de 26-jarige Duitser Eric Oelschlagel die in heel korte tijd verzekerd was van een basisplaats.

In de aanloop naar dit seizoen werden beide keepers getest waarbij uiteindelijk weer de keuze viel op Paes. De jeugdinternational maakte de beste indruk in de voorbereiding en speelde vorige week zondag dus mee tegen Sparta en zaterdagavond tegen FC Groningen. En juist in die laatste wedstrijd toonde Maarten Paes met opmerkelijke reflexen niets aan zelfvertrouwen ingeboet te hebben. De vele schouderklopjes die hij na de moeizame 0-0 mocht incasseren van teamgenoten en technische leiding, spraken boekdelen. Hij groeide uit tot de enige uitblinker bij FC Utrecht dat aan de oog strelende start tegen Sparta geen vervolg kon geven. Waarmee de twijfels over zijn rentree ook grotendeels werden weggenomen bij de achterban.

Mij deed het duel in de Euroborg meer denken aan een eerdere wedstrijd die ik in Groningen mocht meemaken. Het is ruim vijftig jaar geleden en het gebeurde nog in het aloude Oosterpark Op 24 mei 1970 stonden GVAV en DOS tegenover elkaar en de Kanaries moesten winnen om het eredivisieschap te behouden. Het was die enerverende middag ook sprake van vrijwel steeds eenrichtingsverkeer naar het Utrechtse doel waarin ene Henk van Ledden (in de stijl van Maarten Paes) de ene dappere redding na de andere moest verrichten om de nul te houden.

Toen in de pauze van FC Groningen-FC Utrecht ook nog eens alle vroegere vedetten uit de Noordelijke voetbalstad een ereronde liepen, moest ik terugdenken aan twee spelers die er nu niet meer tussen liepen. En er in mei 1970 nog bij waren in die cruciale wedstrijd tussen GVAV en DOS. Daarmee doel ik op Martin Koeman (de vader van Erwin en Ronald) en de legendarische doelman Tonny van Leeuwen die destijds werd gepasseerd door winnende treffer van Leo van Veen. Die goal hield DOS in de eredivisie. Zaterdagvond viel er geen Utrechtse treffer in Groningen en dat zou de formatie van Hake dit keer ook niet verdiend hebben.

BIJ DE FOTO:

Maarten Paes kreeg na afloop van FC Groningen-FC Utrecht alom schouderklopjes van zijn teamgenoten, hij had de nul vastgehouden door een serie goede reflexen.