Sportjournalist Hans van Echtelt schrijft in Vak P over FC Utrecht, dit keer over de gewonnen bekerwedstrijd tegen ASWH, uitslag 5-1.

Na afloop stonden de overtuigende cijfers 5-1 op het scorebord, maar die uitslag gaf weinig van de ruim 8000 kijkers optimale tevredenheid. Daarvoor was het spel van FC Utrecht een uur lang te slordig geweest en kon ASWH te lang gelijke tred houden. Sterker: de formatie van de Utrechtse trainer Cesco Agterberg won lange tijd de sympathie van het publiek door na een snelle achterstand – goal van Gyrano Kerk – de mouwen op te stropen op jacht te gaan naar een verdiende gelijkmaker.

Dat de amateurs uit Hendrik Ido Ambacht het in de laatste fase mentaal en conditioneel niet meer konden bijbenen, was een logische zaak. Zeker na de rode kaart voor Clarence Bijl werd ASWH overlopen en moest de ploeg te veel ruimte bieden, zodat FC Utrecht alsnog kon uitlopen naar een wat te hoog uitgevallen score. Die 5-1 kon de wrange smaak van het eerste uur niet meer wegwissen, maar komende zondag tegen ADO kan de ploeg dat rechtzetten met minder slordig veldspel.

Waren er dan helemaal geen lichtpunten? Natuurlijk was er weer de gedrevenheid van de naar de bank verdreven Sander van de Streek, na afloop uitgeroepen tot man of the match. En bleek uit de invalbeurt van Cyriel Dessers dat hij tegen mindere goden het scoren niet is verleerd. En wat te zeggen van het onbevangen spel van Tim Brinkman, de 21-jarige zoon van Jacques Brinkman  die het laatste kwartier zijn partijtje mocht meeblazen en dat met passie deed.

Tim Brinkman (zoon van oud-hockeyinternational Jacques Brinkman) maakte zijn eerste speelminuten in het eerste. Foto: Jeroen Stoops

Hoe dan ook, FC Utrecht zit bij de laatste zestien en het verleden heeft geleerd hoe belangrijk het bekertoernooi voor deze subtopper kan zijn, nu de kloof met de top-twee angstig groot is geworden.

Zaterdagavond wordt de loting gehouden en het is duimen dat er opnieuw een kwalitatief mindere tegenstander uit de koker gehaald zal worden. In in ieder geval is Dick Advocaat niet in de valkuil beland van de arrogantie zoals PSV een dag eerder overkwam, door zich door RKC te laten verrassen. Met elf nieuwe spelers waarmee het klusje toch eventjes geklaard moest worden. Niet dus....

Trainer Agterberg geeft zijn spelers wat aanwijzingen.

Van der Maarel in de basis.

Görtler slalomt door de verdediging van ASWH.

Vandaag kopte aanvoerder Janssen niet raak.