Door Ad van Liempt - Twee minuten voor rust van de thuiswedstrijd tegen AZ was het Utrechtse publiek het opeens zat. Er klonk een fluitconcert, terwijl de thuisclub de bal had. Het vertrouwen van de achterban in de ploeg leek tot een absoluut minimum gezonken – en daar was wel reden voor. Dat de club er tegen koploper AZ niet aan te pas kwam kon iedereen zich wel voorstellen. Maar het voortdurend rondspelen van de bal zonder een greintje creativiteit en zelfs zonder opportunisme – zo zout hadden we het in Vak P lang niet gegeten.

Je gaat naar Galgenwaard om aanvallend spel te zien, spectaculaire momenten, en als gevolg daarvan: doelpunten. In de eerste 4,5 thuiswedstrijden hebben we er één mogen meemaken, van Bas Dost tegen Vitesse.

De tweede helft was iets beter. Utrecht kreeg enkele kansen, en in de laatste minuut, toen AZ al met een prachtige goal op 0-2 was gekomen, scoorde Sylla zowaar – ik zag maar weinig mensen juichen in Vak P. Twee doelpunten in vijf wedstrijden, dat is voor een ambitieuze club als Utrecht ver onder de maat. En dat nog wel met een voortdurend sleurende Bas Dost in de spits, een lichtend voorbeeld voor iedereen

Nogmaals, verliezen van koploper AZ is geen schande: het is een prachtig elftal, zonder kapsones, met verzorgd voetbal, gebaseerd op techniek en tactische discipline. ‘Die gaan het lang volhouden dit seizoen,’ hoorde ik na afloop nogal wat mensen zeggen. Maar na negen wedstrijden is er bij FC Utrecht nog geen begin van een spelplan te zien, er zijn geen automatismen, en vooral het middenveld, tegen AZ ook nog zonder de geblesseerde Jens Toornstra, heeft totaal geen grip op de wedstrijd. Daar is al heel wat doorgewisseld, maar de grote concurrentie in de megaselectie lijkt eerder een verlammende dan een stimulerende uitwerking op de spelers te hebben.

De situatie is niet eenvoudig. Volgende week uit tegen PSV, de plaats in het linkerrijtje is in gevaar. Dat het stadion zondag zo goed als vol zat mag een lichtpuntje heten. De supporters blijven komen, ze smachten naar een ouderwets aanvallend FC Utrecht dat in thuiswedstrijden aan een acceptabel gemiddelde aan doelpunten komt. Dat lijkt nog ver weg, er is een wondertje nodig in Galgenwaard.

(Fotoverslag hieronder van Jeroen Stoops)