Voetbalverslaggever Hans van Echtelt volgt voor Nieuws030 de capriolen van FC Utrecht. Dit keer over de wedstrijd in Enschede tegen FC Twente: 3-1.

Na de domper tegen VVV Venlo volgde in Enschede een nieuwe mentale tik. FC Utrecht bleef na negentig minuten met lege handen achter in een wedstrijd waarin de ploeg van John van den Brom weer kwetsbaar bleek. Waar de thuisclub met doelgerichte acties voor doorlopende dreiging zorgde, bleek het onevenwichtige spel van FC Utrecht vaak dood te lopen in goede bedoelingen. Vooral het te aanvallend ingesteld middenveld zorgt – evenals in het thuisduel tegen VVV – problemen waarbij elke tegenstander in de omschakeling steeds weer dodelijk kan toeslaan.

Trainer John van den Brom heeft nu twee weken de tijd om te gaan puzzelen hoe hij meer evenwicht in de ploeg kan brengen. De terugkeer van ‘verloren zoon’ Bart Ramselaar heeft niet de impulsen gebracht die van de 23-jarige Amersfoorter verwacht mochten worden. ,,Ik deed goede maar ook foute dingen,’’ zo verklaarde Ramselaar na afloop over schuldbewust zijn niet geheel bevredigende rentree.

Wat in Enschede voor Ramselaar gold, mag ook van toepassing zijn over het gehele elftal. Op papier heeft FC Utrecht kwalitatief een meer dan uitstekende selectie, maar elf vaardige spelers maken nog geen sterk team, vooral om de fysieke duelkracht bij een aantal spelers te wensen overlaat. De simpele manier waarop zowel VVV als Twente aan de tegengoals kwamen, mag toch enige zorgen baren, met de komende thuiswedstrijd tegen Emmen voor de boeg.

Natuurlijk werd na afloop ook beschuldigend in de richting van de arbitrage gekeken, maar Houtenaar Jeroen Manschot deed niet zoveel verkeerd in dit duel. Bij de handsbal van Willem Jansen – een plaatsgenoot van Manschot – gaf de VAR het beslissende zetje en bij de tweede penalty leek de rode kaart nogal formeel. Hier zou regel zestien – gezond verstand – beter van toepassing geweest zijn.

Gelukkig verklaarde Van den Brom na afloop openhartig dat niet de arbitrage maar de zwakke mentale instelling van zijn ploeg tot deze onverwachte nederlaag had geleid.