Vak P is de rubriek van sportjournalist Hans van Echtelt over de capriolen van FC Utrecht, dit keer over de uitwedstrijd voor de play-offs tegen Heerenveen, uitlsag 4-3.

Het zou een miraculeuze avond worden in Heerenveen. FC Utrecht loopt een hopeloos lijkende achterstand van 3-0 op in Friesland en komt bovendien na rood voor Ayoub met tien man te staan. Het lijkt een onoverkomelijke sportieve klus maar een ongekende ommekeer leidt tot 3-3 ondanks de numerieke minderheid. ,,Het lijkt alsof FC Utrecht met twaalf man speelt in plaats van tien’’, zo wordt in het radioverslag geroepen. Uiteindelijk scoort Dumfries vlak voor tijd alsnog 4-3 en moet FC Utrecht met deze  ‘nederlaag met perspectief’ naar de Domstad terugkeren.

Wat ging er aanvankelijk zo hopeloos mis in het Abe Lenstra Stadion? FC Utrecht oogde met het gemis van aanvoerder Willem Jansen (geschorst) defensief kwetsbaar met het centrale duo Dario Dumic en Ramon Leeuwin. Ook doelman David Jensen oogde bij de absentie van zijn captain onzeker. Daardoor kon Heerenveen heel veel dreiging veroorzaken,met goals van Kobayashi, Reza en Hoegh tot gevolg. Toen Yassin Ayoub op onprofessionele en ironische wijze een beslissing van scheidsrechter Ed Jansen belachelijk maakte, kon hij prompt met zijn tweede gele kaart vertrekken.

Dat bleek het kantelpunt van de wedstrijd, maar merkwaardig genoeg in het voordeel van de thuisclub. Labyad over wie een ochtendblad schreef dat hij een 4-jarig contract bij Ajax heeft getekend, nam de ploeg bij de hand en had een aandeel in twee treffers die de achterstand reduceerde tot 3-2. Toen voormalige FC’er Dave Bulthuis de bal ook nog eens in eigen doel werkte, leek een gelijkspel binnen bereik. Maar Dumfries gaf het slotakkoord aan een miraculeuze en historische avond met zijn winnende goal.

En dan nu zaterdagavond kwart voor negen. FC Utrecht beschikt dan weer over aanjager en rustbrenger Willem Jansen, een belangrijk verschil met de eerste wedstrijd. Ayoub zal ontbreken en dat is natuurlijk een creatieve aderlating. Het verschil zal hem vooral in het mentale deel zitten. FC Utrecht leek kansloos maar door de 4-3 heeft de ploeg aan een minimale score genoeg om volgende week in de ‘finale-tweeluik’ tegen vrijwel zeker Vitesse alsnog Europees voetbal af te dwingen.