Sportjournalist Hans van Echtelt schrijft in Vak P over FC Utrecht, dit keer over de thuiswedstrijd tegen de Graafschap, uitslag 5-0. 

Het gebeurt niet vaak dat wij op Vak P al tijdens de rust elkaar ontspannen aankijken. Op het scorebord staat immer 3-0 en dat is dit seizoen nog niet eerder gebeurd. ,,We zitten op rozen,’’ fluistert mijn buurman met welgemoed toe. ,,Er kan ons vanmiddag niets meer overkomen, vanavond staan we minstens op de vijfde plek’’. En zo voelde het natuurlijk bij alle 18.000 supporters in het stadion, exclusief de fanatieke aanhang van De Graafschap die zich aanvankelijk luidruchtig liet horen maar die zich naarmate de wedstrijd vorderde, steeds meer in berustend stilzwijgen hulde.

FC Utrecht deed vanmiddag alles waar wij op Vak P al wekenlang naar verlangden. Beter combinatiespel, meer druk op bal en tegenstander en uiteindelijk ook een kans geven aan de nieuwe held van Galgenwaard, Nick Venema die een invalbeurt van een kwartiertje benutte om twee keer te scoren. Zijn vijfde treffer van deze week. Hetgeen meteen herinneringen opriep aan het fenomeen Erik Willaarts uit Woudenberg, die in de buurt van Austerlitz (de woonplaats van Venema) geboren en opgegroeid is.

En zo was het logisch dat heel Galgenwaard luidruchtig de naam van Nick Venema scandeerde na het eindsignaal van scheidsrechter Allard Lindhout. Hij bleek per slot van rekening de smaakmaker van de slotfase terwijl ook heel terecht Joris van Overeem tot ‘man of the match’ werd uitgeroepen. Hij was op deze waterkoude middag de beste man op het veld. In een wedstrijd waar FC Utrecht eindelijk eens de handrem losgooide om deze povere opponent uit Doetinchem de oren te wassen.

De komende weken beloven  voor de FC-fans uiterst boeiend te worden, met de duels tegen Excelior (uit), Heracles (thuis) , Heerenveen (uit), Feijenoord (beker, uit) en Ajax (thuis) voor de boeg. Kan de ploeg ook tegen veel sterkere opponenten op de been blijven? Kan het gistermiddag ijzersterk functionerende centrale duo Timo Letschert en Willem Jansen ook dan uitblinken? De toekomst zal het leren. Hoe dan ook de 5-0 tegen De Graafschap heeft ons op Vak P voldoende zelfvertrouwen gegeven om de komende confrontaties met enig optimisme tegemoet te zien.

Verslaggever Van Echtelt omringd door familieleden. Foto: Selfie