Door Hans van Echtelt, die FC Utrecht niet meer vanuit Vak P, maar thuis op de bank volgt.  

Ook op Vak P vinden we het voer voor psychologen. Het feit dat de doelman van FC Utrecht blunder op blunder stapelt nadat Thijmen Nijhuis van zijn trainer te horen had gekregen dat hij voorlopig eerste keus zou zijn.

De 22-jarige sluitpost werd voor de bekerwedstrijd tegen Dordrecht apart genomen door John van den Brom en werd door hem ‘positief’ bevonden.

Na het tijdelijke wegvallen van eerste keus Maarten Paes wegens corona kwam Nijhuis onder de lat en de technische leiding van FC Utrecht had zoveel vertrouwen in het jonge talent dat hij deze oppepper kreeg. De verwachting was dat zijn zelfvertrouwen verder zou toenemen nu hij eerste keus was geworden, maar dat pakte totaal anders uit. Faalangst kwam er voor in de plaats.

Enkele dagen geleden zag ik een documentaire over de loopbaan van Edwin van der Sar. Hij vertelde over zijn onzekerheid in zijn eerste periode bij Ajax en vooral dat hij aanvankelijk werd weggehoond en zelfs uitgefloten bij zijn debuutperiode. Een goed idee misschien dat Thijmen Nijhuis die documentaire ook gaat zien! 

Komende zondag wacht Ajax, een cruciale pot. Zowel voor de totale ploeg na de wanprestatie tegen Heracles. Maar zeker ook voor Thijmen Nijhuis, tenminste wanneer hij toch weer in de basis mag starten. Want de kans is niet gering dat John van den Brom zijn plannen nu al herziet en de belofte aan Nijhuis breekt. En dat zou van de doelman nog meer  ‘aangeschoten wild’ maken, zeker nu hij dat bij de media al is.

Keepen is een kwestie van klasse en flair. Sommige bezoekers hebben in een ver verleden Frans de Munck nog in actie gezien, een schoolvoorbeeld van positieve uitstraling. Hij was er in zijn eentje voor een deel verantwoordelijk voor dat DOS landskampioen werd, de hele ploeg vertrouwde op zijn extra kwaliteiten. Daar moest ik afgelopen zondag ook even aan denken bij die arme Thijmen Nijhuis.

Hoeveel vertrouwen had hij nog overgehouden bij zijn teamgenoten na de twee ketsers in Dordrecht? En werkte dat nog door bij Heracles?

Moet Nijhuis blijven staan of voorlopig uit zijn lijden verlost worden? Een interessante vraag. Welke psycholoog kan het verlossende antwoord geven? Wij op Vak P weten het namelijk ook niet.