Door Hans van Echtelt - Het leek een mooie actie van FC Utrecht om bij de eerste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Cambuur vrijkaartjes te verstrekken voor jeugd. Het gevolg was een geheel gevuld Galgenwaard waarin de jonge generatie numeriek de overhand had. Het verhoogde de sfeer aanzienlijk.

Algemeen directeur Thijs van Es kon vooraf tot zijn vreugde constateren dat ‘zijn’ stadion vrijwel vol zat toen hij de supportersvereniging feliciteerde met het 40-jarig jubileum waarna clubeigenaar Frans van Seumeren een geschenk overhandigde. Allemaal veelbelovende voortekenen in de aanloop naar een mooie voetbalavond.

Hoe anders was de sfeer na afloop. Niet alleen vanwege de 0-0 maar om de rellen die rond Galgenwaard uitbraken. Volgens ooggetuigen vlogen bakstenen en stoelen door de lucht en een veiligheidsman werd getroffen door projectielen en moest gewond naar het ziekenhuis gebracht worden. 

Zelf was ik naar het stadion gekomen in het gezelschap van twee jonge supporters, kleinkinderen van mijn vriend. Na afloop liepen we niets vermoedend richting het parkeerterrein, we stopten gezamenlijk even bij het spandoek voor de onlangs overleden hoofdscout en trainer van FC Utrecht, Jan Verkaik. Ik vertelde de jongens welke verdiensten hij voor de club had en dat ik blij was dat de supportersvereniging dit gebaar voor Verkaik had gemaakt.

Maar toen de andere kant van de medaille. Op het parkeerterrein aangekomen kwamen allerlei zogenaamde supporters met bedekte gezichten langsrennen. Onderweg naar rellen, een stuk verderop. Gelukkig konden we snel onze auto bereiken en de plek des onheil ijlings verlaten. Achterin zaten twee jongens met een bedrukt gezicht, niet alleen vanwege die 0-0. Hoe een mooie actie van FC Utrecht eindigde in een nachtmerrie. Zeker ook voor Frans van Seumeren en Thijs van Es voor wie de avond zo veelbelovend was begonnen.