Door Hans van Echtelt - Kijkend naar het verloop van Excelsior-FC Utrecht bekroop me een heftig gevoel van heimwee naar het seizoen 1983-1984. In dat seizoen waren beide ploegen immers verantwoordelijk voor een recordscore die in de historie van de eredivisie nog nooit tot stand was gekomen en tot nu toe ook nooit meer is overtroffen.

Beide ploegen speelden destijds immers twee keer met dezelfde score tegen elkaar: 7-4. Die totaalscore van 11-11 was het meest doelrijpe totaal van twee duels tussen beide ploegen.

En nu moesten we het doen met een simpele treffer, en dat ook nog uit een standaardsituatie. Een trefzekere kopbal van Sander van der Streek bleek nu beslissend in het uitduel van FC Utrecht tegen Excelsior. Toen de kruitdampen op Woudestein opgetrokken waren, bleek er nog steeds 0-1 op het scorebord te staan.

Dat had anders kunnen zijn wanneer scheidsrechter Richard Martens een penalty had toegekend na een tackle van aanvoerder Mark van der Maarel. Maar de arbiter wuifde de overtreding weg en daardoor kon FC Utrecht voor de derde keer op rij de nul achterin vasthouden.  

Trainer Henk Fraser had vooraf nogal wat wijzigingen aangebracht in de opstelling. Zo verschenen Amin Younes, Sander van der Streek en Sean Klaiber aan de aftrap in Rotterdam. De laatste kon het conditioneel zeventig minuten volhouden. ,,Dit was een vrijwel onbespeelbaar veld, wij zijn die gladde ondergrond niet gewend terwijl de spelers van Excelsior zich naar hartenlust kunnen uitleven omdat ze er dagelijks op trainen. Eigenlijk vind ik dat zo’n veld niet kan’’.

Hoe dan ook, met de komende toppers tegen koploper AZ en PSV in het vooruitzicht kwam deze driepunter, verdiend of niet, op een wel erg welkom moment.  Dat beaamde ook Henk Fraser na afloop. ,,We zitten nog steeds in een moeilijke fase en we worstelden ons vanmiddag naar een goed resultaat dat we keihard nodig hadden in een cruciale wedstrijd. Maar dat het niet goed was, daar zijn we het wel over eens.’’ Ja, dat klopte. En die analyse maakte mijn heimwee naar het seizoen 1983-1984 alleen maar heftiger.