Vak P is de rubriek van sportjournalist Hans van Echtelt over de capriolen van FC Utrecht, dit keer over de thuiswedstrijd voor de play-offs tegen Heerenveen, uitlsag 2-1.

-

Even vooraf, zaterdagavond was er eerst nog een onthulling. Maar zoals ik al eerder deze week schreef bestaan er geen cadeautjes in het voetbal en dat bleek maar weer eens bij de onthulling van een ticketbox op het plein voor stadion Galgenwaard.

Een paar dagen lang stond het er als een ingepakt cadeau van sponsor Zorg voor de Zaak en waar velen iets heel anders hadden verwacht (korting op de kaartjes voor kinderen, een nieuwe speler, goedkopere voetbalshirts) was het dus gewoon een nieuwe ticketbox waar je kaartjes en shirts kan kopen. Voor velen een beetje een anti-climax.

Frans van Seumeren, Zorg van de Zaak directielid Peter van Maris en DJ Barry Paf onthullen het cadeau. Foto: Jeroen Stoops

De nieuwe ticketbox.

En dan nu het voetbal waar we voor gekomen waren. FC Utrecht heeft het gered, al kostte het in de slotfase bloed, zweet en tranen. Vooral bij die kopbal ver in blessuretijd van Denzel Dumfries bezorgde mij en de gehele FC-aanhang hartkloppingen. Luttele centimeters vloog de bal langs het heiligdom van David Jensen die even eerder met een katachtige reflex ook al de fatale 2-2 had voorkomen. Maar goed, FC Utrecht trok aan het langste eind en gaat een tweeluik met Vitesse aan in een finale om het begeerde Europese ticket.

Niet dat FC Utrecht de eindstrijd niet verdiende want na de miraculeuze ontsnapping in het Abe Lenstra-stadion van enkele dagen eerder toonde de formatie van Jean Paul de Jong zich nu de betere ploeg. En kwam dan ook op voorsprong via Rico Strieder en Mark van der Maarel, de kleinste man van het veld die toch koppend scoorde! Maar hoe dicht geluk en pech naast elkaar liggen, bleek in de slotfase toen de thuisclub onder druk werd gezet met opportunistische aanvalsgolven waartegen Willem Jansen en zijn manschappen het heel moeilijk hadden.

FC Utrecht heeft een lang seizoen nu bekroond met een finale in de playoffs en daarmee verdient de technische staf een groot compliment. De sterke reservebank bleef in deze fase het wondermiddel want het wegvallen van Yassin Ayoub en Zakaria Laqbyad werd opgevangen door verdienstelijke invallers. Beide creatieve spelers zullen er in de tweeluik tegen Vitesse vrijwel zeker weer bijzijn zodat FC Utrecht niet kansloos is tegen de ploeg uit Arnhem die door tal van kenners als favoriet is aangemerkt.

Nog even een apart accentje aan het adres van aanvoerder Willem Jansen die een absoluut record heeft gevestigd als deelnemers aan de playoffs tot nu toe. Uitgerekend hem zullen zijn teamgenoten een presentje willen uitreiken in de vorm van het bereiken van Europees voetbal. Maar eerst zullen de zware inspanningen van de duels tegen Heerenveen verwerkt moeten worden. Zoals Jansen het na afloop uitdrukte; ,,Deze ploeg heeft aangetoond mentaal uiterst weerbaar te zijn, met steun van ons thuispubliek moet het mogelijk zijn dat we weer een fraaie krachttoer gaan forceren.’’

Heerenveen doelman Hansen verlaat per brancard het veld. Foto's: Jeroen Stoops

Met een mooie volley schiet Strieder de 1-0 binnen.

Görtler in duel met Thorsby.

Aanvoerder Janssen weer terug na een schorsing.

Van der Maarel kopt de 2-0 binnen.

De 2-0 wordt gevierd.

Vuurwerk op de tribune als eerbetoon aan een zieke supporter.

Van der Streek in duel met oud-FC speler Bulthuis.

 2-1, Heerenveen heeft weer hoop

Finaleplek is binnen. Van der Maarel bedankt het publiek.

Labyad speelde niet.