Door Hans van Echtelt, die FC Utrecht vanuit Vak P volgt. Foto's van Jeroen Stoops.

Vandaag is bekend geworden dat Gyrano Kerk voor vier jaar naar Moskou verhuist.  Er zijn weinig spelers bij wie de meningen zo verdeeld zijn dan bij deze sinds 2014 in het A-team spelende aanvaller. Mijn vrienden op de tribune zijn het er ook niet over eens. De een reageerde:,,Een voetballer zonder overzicht maar zijn onvoorspelbaarheid was toch een belangrijk wapen en dat zullen we toch ook node  missen.’’ Een ander reageerde met een korte maar duidelijke stellingname:, ,Ik ben niet van Kerk en ook niet van kerken’’. Ook bij de achterban op de Bunnik Side was Gyrano niet onomstreden, voor- en tegenstanders hielden elkaar via de sociale media vaak in evenwicht.

Zelf heb ik altijd een zwak gehad voor het type-Kerk. Dat komt door mijn eigen voetbalverleden. Destijds, al weer zo’n zestig jaar geleden, was ik rechtsbuiten bij de voetbalclubs SVL in Langbroek en Brederodes in Vianen. Ik stond er te boek als de snelste rechtsbuiten die ooit bij die clubs had gespeeld. Maar ook als de man wiens acties vrijwel nooit door tegenstanders werden begrepen maar ook niet door eigen teamgenoten. Bij mijn afscheid kreeg ik van enkele vaste supporters een origineel afscheid: er stond naast het veld een emmertje water en een bakje haver. ,,Want je deed ons altijd denken aan het beroemde paard Hairos II, die internationaal prijzen won met pikeur Willem Geersen.’’

En dat zou in Galgenwaard ook gekund hebben: bij het afscheid van Gyrano Kerk een soortgelijke geste maken. Want wat was hij supersnel en wat heb ik van die sprints genoten. Vaak zetten trainers van de tegenpartij zijn snelste verdediger tegenover Kerk om deze dreiging te neutraliseren.Het was daarom extra jammer dat Gyrano in zijn laatste thuiswedstrijd tegen Sparta twee opgelegde kansen miste, het zou een passend afscheid geweest zijn voor de man die FC Utrecht toch maar zo’n zeven miljoen euro opleverde als product uit de eigen jeugdopleiding. En dan hebben we het nog niet over de bonussen die mogelijk ook nog lucratief kunnen zijn voor de penningmeester van FC Utrecht.