door Ad van Liempt

Anastasios Douvikas was een van de Utrecht-reserves die vrijdagavond bij het warmlopen met vuurwerk werd bekogeld. Door zijn eigen supporters. Even later mocht hij invallen. Hij maakte in het laatste half uur van de wedstrijd tegen Fortuna Sittard drie doelpunten waardoor FC Utrecht met 3-4 won.

Het was zijn eerste hattrick in Nederland, hij stond dan ook te stralen na afloop, terecht, maar de vreugde werd hevig getemperd: de FC zal nu eindelijk eens moeten afrekenen met een groep diepgestoorde hooligans die hard op weg zijn hun club in de afgrond te storten.

De vrijdagavondwedstrijd kende trouwens sowieso ongekend veel zwakke broeders. De supporters van de thuisclub die met bier gooiden en de scheidsrechter tot een tijdelijke staking dwongen. De scheidsrechter zelf, Allard Linthorst, die Utrecht een absurde penalty cadeau gaf en een overtreding op Bas Dost (hij werd bij een corner met twee armen langdurig omklemd) onbestraft liet.

De beide ploegen, die in de eerste helft zo voorzichtig speelden dat de wedstrijd tot een slaapmiddel leek uit te groeien. En na rust de twee defensies, die zeven doelpunten toestonden en een parodie op verdedigen leken te hebben ingestudeerd.

Komisch waren de interviews na afloop met ESPN, vooral met Fortuna-aanvoerder Seuntjes: hij probeerde zo weinig mogelijk te zeggen en zoveel mogelijk dedain uit te stralen naar degenen die het nu bij zijn club voor het zeggen hebben.

Het lijkt erop dat zijn gerenommeerde teamgenoot Burak Yilmaz, die een penalty benutte en daarmee al zijn vierde doelpunt maakte, tevens de rol van hoofdtrainer vervult. Ik verheug me nu al op de Andere Tijden Sport die over een paar jaar reconstrueert wat er achter de schermen bij Fortuna allemaal aan de hand is.

FC Utrecht heeft vrijdag dus zijn eerste overwinning behaald, uit nog wel, maar er is nog een lange weg te gaan. De teruggekeerde Toornstra speelde redelijk, de teruggekeerde Klaiber viel vrij goed in, Bas Dost is een toonbeeld van ijver en staat inmiddels al op vier goals, net als Douvikas, maar er gaat vooral ook heel veel niet goed. Trainer Fräser toonde zich extreem euforisch en opgelucht toen Douvikas met zijn doelpunten de meubelen redde – hij moet een enorme druk voelen.

Maar de zwaarste taak ligt bij het management: hoe neutraliseer je die racisten en vuurwerkgooiers op de tribune, en hoe voorkom je dat de KNVB straks met een ongekend strenge straf een voorbeeld stelt? FC Utrecht ligt, als het om de kans op zo’n straf gaat, na vrijdagavond op 'pole position'.