Sportjournalist Hans van Echtelt volgt voor Nieuws030 de capriolen van FC Utrecht. Dit keer over de verloren uitwedstrijd tegen ADO-Den Haag: 5-0.

Hoe onvoorspelbaar kan voetbal zijn. Wie na de laatste succesvolle uitwedstrijden voorspeld zou hebben, dat FC Utrecht in Den Haag met de vernietigende cijfers 5-0 verslagen zou worden, was vrijwel zeker voor gek versleten.  Toch stond dat na afloop van het duel tegen ADO deze uitslag echt op het scorebord en moest de aanhang uit Utrecht met de staart tussen de benen de terugreis naar de Domstad aanvaarden.

Voor de spelers stond intussen nog een andere sanctie te wachten want coach Dick Advocaat  verordonneerde dat de vrije (zon) dag verviel en dat de selectie zich dan dus toch op het trainingsveld moest melden. De trainer was verbolgen over het gebrek aan scherpte van zijn team dat na de 2-6 in Venlo met een wat gemakzuchtige instelling aan deze wedstrijd was begonnen. ,,Een totale offday,’’ aldus Advocaat na afloop. ,,Bijna alle Haagse treffers werden op een kinderlijke manier weggeven.’’

Het was inderdaad opmerkelijk hoe effectief de Haagse formatie met de spaarzame kansen kon omgaan, binnen de kortste keren was het 3-0. ,,En dan te bedenken dat we zelf in die fase ook gemakkelijk hadden kunnen scoren met drie uitgelezen mogelijkheden,’’ zo mopperde aanvoerder Willem Jansen na afloop. Ook de aanvoerder had een slechte avond met zijn kompaan Timo Letschert die in de rust nog werd vervangen door Mark van der Maarel. ,,Uit disciplinaire overwegingn,’’ aldus Advocaat na afloop. ,,Hij had enkele uitlatingen die niet door de beugel konden.’’

Kortom: FC Utrecht is terug op aarde na acht ongeslagen duels en krijgt komende zondag in Galgenwaard tegen Vitesse de kans om het tij te keren. Maar dan zal de ploeg vanaf het beginsignaal beter bij de les moeten zijn dan in Den Haag waar duidelijk werd dat de jacht op de zo belangrijke vierde plek alleen nog zinvol is wanneer dergelijke uitglijders achterwege blijven. De ploeg heeft de afgelopen periode vaak genoeg bewezen dat goed voetbal met deze selectie binnen bereik ligt.