Vak P is de rubriek van sportjournalist Hans van Echtelt over de capriolen van FC Utrecht, dit keer over de thuiswedstrijd tegen AZ.

Het was een bijzondere avond in Galgenwaard. Het competitiedebuut van Jean-Paul de Jong als hoofdcoach, uitgerekend tegen AZ, de club waartegen in de eerste helft van het seizoen nog met 3-0 was verloren. Dit keer stond er 1-1 op het scorebord na negentig minuten van spannend, onvoorspelbaar voetbal waarbij de uiteindelijke uitslag door al mijn buren op Vak P als rechtvaardig werd ervaren.

Dat het voetbal bij vlagen slordig en chaotisch was, deed weinig af aan de amusementswaarde op deze kille vrijdagavond. "Ik heb me best vermaakt, er werd in ieder geval met het hart gespeeld," zei buurman Ton na afloop. En mijn dorpsgenoot Bas, een vaste supporter, was dezelfde mening toegedaan. "Dit is een ander soort voetbal als onder Ten Hag, minder vaste patronen misschien. Maar voor het publiek zeker zo aantrekkelijk, ik heb me deze voetbalavond geen moment verveeld."

Ayoub is Til (AZ) te slim af. Foto: Jeroen Stoops

En mogelijk is dat toch een winstpunt na de plotselinge wisseling van de macht in Galgenwaard. Het voetbal zal minder structuur hebben dan onder Ten Hag, meer opportunisme. Maar wanneer je voetbalt voor een plek in de subtop, is dat geen vervelende omstandigheid. Tegen ploegen als Feyenoord en Ajax zal komende week mogelijk wat meer voorzichtigheid ingebouwd moeten worden om niet steeds via de omschakeling door de tegenstander verrast te worden.

Op Vak P was vrijdagavond ook verbazing over de slechte kwaliteit van de grasmat. "Heeft Erik ten Hag soms ook de terreinknecht van FC Utrecht meegenomen naar Amsterdam," zo werd voorzichtig geopperd. Waarschijnlijk had een en ander te maken met de tractor die de grasmat urenlang heeft geteisterd op de dag dat er sneeuw en ijs verwijderd moest worden om FC Utrecht – Feyenoord in december alsnog te laten doorgaan. Vergeefse moeite, zo bleek destijds.

Opvallend was ook op deze avond dat de transferperikelen rond Ayoub en Labyad hun sporen hebben nagelaten. Beide spelers acteerden ver onder hun vertrouwde niveau en het kan niet anders dat hun mentale weerbaarheid geleden heeft onder alles wat in de media over dit tweetal is geschreven. Het is te hopen dat zowel Ayoub als Labyad zo snel mogelijk weer de smaakmakers van FC Utrecht worden. Dat zal hard nodig zijn in de komende toppers tegen Feyenoord (woensdag) en Ajax (zondag)...!

Jean-Paul de Jong is blij dat Labyad nog bij de selectie zit. Foto: Jeroen Stoops

Van der Streek verlaat per brancard het veld. Foto: Jeroen Stoops

Labyad in duel met Til (AZ). Foto: Jeroen Stoops

Het was een gure avond. Foto: Jeroen Stoops