Sportjournalist Hans van Echtelt schrijft in Vak P over FC Utrecht, dit keer over de thuiswedstrijd tegen Heracles, uitslag 3-1.

FC Utrecht klaarde de klus tegen rivaal Heracles binnen twintig minuten. Toen stond er al 3-0 op het scorebord. Een penalty, benut door Simon Gustafson en twee fraaie treffers van beide uitblinkers, Gyrano Kerk en Urby Emanuelson, na afloop terecht uitgeroepen tot ‘man of the match’. Op dat moment memoreerde mijn buurman nog even het scoreverloop van een week eerder tegen Excelsior, toen dezelfde score te noteren viel, maar dan in het nadeel van FC Utrecht. ,,Het zal vanmiddag toch geen 3 -3 worden,’’ grapte hij. En dat gebeurde ook niet, de opponent ui Almelo was te zwak.

Hoogstandje van Kerk. Hij scoorde 1 maal. Foto's: Jeroen Stoops

In de veel minder attractieve tweede helft liet de thuisclub de teugels vieren en kon  Heracles veelvuldig aan de bal komen, zonder dat er offensieve dreiging van betekenis ontstond. Een klutsgoal leidde nog wel tot een tegentreffer, maar daarvoor had FC Utrecht tal van countermogelijkheden onbenut gelaten en was de lat boven doelman Janis Blaswich nog een keer geteisterd. De matte tweede helft kon de goede smaak van de eerste speelfase niet helemaal uitwissen, maar jammer was het wel. Zoals ook de onnodige gele kaart voor aanvoerder Willem Jansen een smetje was.

Met de uitwedstrijd tegen Heerenveen en de topper tegen Ajax voor de boeg heeft FC Utrecht goede zaken gedaan op de ranglijst. Het gedrang rond de nu bezette vierde plek zal de komende weken alleen maar toenemen. Maar de formatie van Dick Advocaat heeft toch geregeld goed combinatievoetbal laten zien om de toekomst hoopvol tegemoet te zien. Dit keer was de invalbeurt van Nick Venema wat bleekjes omdat zijn inbreng gebeurde in een fase dat FC Utrecht ver wegzakte. Ook Kristoffer Peterson (ex-FC Utrecht) kon geen potten breken tegen zijn oude club omdat hij nimmer goed werd aangespeeld. Maar de twee fantastische FC-treffers, die maakten de middag in een winderig maar niet al te sfeervol Galgenwaard meer dan goed.

Venema, derde van links, startte op de bank.Letschert wordt onderuit gehaald door Rossmann. Scheidsrechter Blom legt de bal op de stip...De strafschop wordt feilloos binnen geschoten door Gustafson. Keeper Blaswich staat er verslagen bij; Utrecht viert feest.Emanuelson is blij met zijn treffer. Van de Streek is onderweg om hem te feliciteren.Voormalig FC Utrecht-speler Peterson in duel met Bergström.Weer speelminuten voor Venema. De publiekslieveling verving in de 62e minuut Van de Streek.