Vak P is de rubriek van sportjournalist Hans van Echtelt (met als achtervang Ton de Ruiter) over FC Utrecht. Dit keer: Gaat Haller de kant op van Boymans?

Ik moest zaterdagavond meteen terugdenken aan die donkere decemberavond van het vorig jaar toen FC Utrecht de thuiswedstrijd tegen Heracles speelde. Het werd een in alle opzichten sombere avond voor de thuisclub. Niet alleen werd tegen de veldverhouding in met 2-4 verloren maar FC Utrecht verloor ook topscorer Ruud Boymans die nu – driekwart jaar later – nog steeds aan het revalideren is.

Waarom moest ik terugdenken aan die memorabele avond? Omdat ik voor onze huidige topscorer Sebastien Haller zaterdag hetzelfde scenario dreigde als destijds bij zijn voorganger Boymans. Vanaf het beginsignaal van scheidsrechter Siem Mulder werd de Franse jeugdinternational ‘gezocht’ door zijn opponenten zonder dat de arbitrage preventief optrad. Zoals ook Boymans destijds tal van aanslagen op zijn enkel kreeg te verwerken die nooit bestraft werden door scheidsrechter Jochem Kamphuis. Het gevolg: Ruud voetbalt nog steeds niet.

Ook Haller moest voortijdig het veld verlaten na veertig minuten maar nu was het een rode kaart die hem noopte het veld te ruimen. De spits kon zich na de zoveelste tackle niet langer beheersen en gaf lik op stuk met een trappende beweging. Niet professioneel, niet goed te praten maar een ontwikkeling die ook de arbitrage zich mag aanrekenen. Dat Willem II met het mes tussen de tanden aan de aftrap verscheen, was logisch, gelet op de stand op de ranglijst.

En in de voorbeschouwing hoorde ik trainer Erik ten Hag in een interview op Radio Utrecht aankondigen dat de Tilburgse defensie zich de hele week al focuste op het gevaar-Haller en gepaste maatregelen zou nemen. Via een geheime training had Willem II de zaak op scherp gezet en dat bleek zaterdagavond op deze manier uit te pakken. Logisch vanuit het Tilburgse oogpunt, en op deze agressie had FC Utrecht geen afdoende antwoord in huis. Op de overwinning viel achteraf dan ook weinig af te dingen, maar volgens mij wel op de rode kaart...

Op de website van FC Utrecht lees ik zojuist een uitgebreid bericht van Haller waarin hij zijn oprechte spijt betuigt voor zijn domme actie en hoopt dat de supporters het hem kunnen vergeven. Hij hoopt zich na zijn schorsing die ongetwijfeld zal volgen, sportief te revancheren in het verdere verloop van het seizoen. Ik heb nog geen bericht gelezen van scheidsrechter Siem Mulder waarin hij zich verontschuldigt voor zijn weinig preventieve arbitrage. Juist hij had wellicht die rode kaart kunnen voorkomen.