Door Hans van Echtelt, die FC Utrecht niet meer vanuit Vak P, maar thuis op de bank volgt.

Het was lang geleden dat wij van Vak P het gevoel hadden dat FC Utrecht weer baas in eigen huis was. Om precies te zijn: de thuiswedstrijd tegen FC Twente die met 2-1 werd gewonnen via treffers van Bart Ramselaar en Sander van der Streek. Laatstgenoemde opende zaterdagavond tegen Heracles op een half besneeuwd veld de score en Adrian Dalmau deed tegen zijn oude club wat-ie altijd doet: scoren uit een scrimmage. Alleen jammer dat Dalmau zo weinig in actie geweest is in FC-tenue.

Maar wat ging er veel vooraf aan deze verdiende 2-0-overwinning. Een bestorming van boze fans richting de spelersbus toen het elftal terugkeerde van een wanprestatie bij Vitesse. En niet te vergeten een bulderspeech van club eigenaar Frans van Seumeren die er zelfs een sneltest voor over had om de selectie coronavrij maar niet vrij van enkele krachttermen toe te spreken. Frans had het de afgelopen weken allemaal met lede ogen aangezien, tandenknarsend op zijn eenzame, kille tribuneplek.

Het had natuurlijk ook averechts kunnen uitpakken maar dat gebeurde niet. Zoals een opgeluchte trainer Rene Hake na afloop reageerde: ,,Het was tot hier en niet verder voor ons. We moesten op deze avond ons ware gezicht laten zien en dat gebeurde ook.’’ Juist tegen Heracles dat FC Utrecht onlangs nog met 4-1 had vernederd, kwam de gewenste, of zeg maar vereiste, sportieve genoegdoening. ,,Eindelijk waren we weer eens een echt team’’, zo karakteriseerde Sander van der Streek het gevoel uit de kleedkamer.

Dat laatste citaat zou een mooie opmaat kunnen zijn voor de rest van het seizoen. Te beginnen met de komende thuiswedstrijd tegen Sparta, dat op dezelfde plaats op de ranglijst staat. Met het zicht op de belangrijke achtste plek zou komende zondag een volgende stap gezet worden richting de positie waar FC Utrecht op grond van de spelerskwaliteiten behoort te staan. Vorig seizoen werd het huis liefst 5-1 tegen Sparta, de laatste keer dat wij op Vak P zonder coronazorgen van de partij waren.  Nu moeten we verstek laten gaan, hopelijk overkomt dat de selectie van FC Utrecht niet.