Hans van Echtelt - Het had zo’n mooie buffer kunnen zijn op weg naar de topper tegen Ajax. Een serie van drie niet al te moeilijke duels tegen RKC, Cambuur en Emmen zou een mooi aantal punten moeten kunnen opleveren. Om het thuisduel tegen de Amsterdammers met opgeheven hoofd tegemoet te mogen treden. 

Maar hoe anders is de realiteit. Een schamele oogst van twee punten uit drie duels betekent dat FC Utrecht ontgoocheld terugkeerde uit Emmen waar opnieuw bleek hoe broos het zelfvertrouwen momenteel is.

De treffers van Romeny, Mendes en Vlak brachten vertwijfeling teweeg bij technische staf en achterban terwijl toch via goals van Tasos Doufikas en Bas Dost de weg naar de eerste seizoenzege aanvankelijk nabij leek.

Maar niets van dit alles, aan de Meerdijk  in Emmen bleek de thuisclub in alle opzichten de bovenliggende partij hetgeen in het verschil in balbezit duidelijk tot uitdrukking kwam. Een blik op de eretribune maakte duidelijk hoe inktzwart deze seizoenopening is. Eigenaar Frans van Seumeren kwam een aantal seconden in beeld met een verbeten blik en gesloten ogen. Het oogde alsof de clubman pur sang het niet langer kon aanzien. 

Ook de trouwe supporters in het uitvak zullen pijn aan hun ogen hebben gekregen bij het zien van de machteloosheid van hun favorieten. Maar ze mogen troost puren uit het gegeven dat de duels tegen Ajax altijd geheel op zichzelf staan en in het verleden vaak onvermoede krachten in Galgenwaard opriep. En om hoopvol te eindigen: weer scoorde Bas Dost, Utrechts hoop in bange dagen. Want als je niet dominant kan zijn tegen RKC, Cambuur en Emmen, dan is de selectie mogelijk meer modaal dan wij op Vak P verwachten.