Hans van Echtelt volgt FC Utrecht op de voet, dit keer over de 'oefenwedstrijd' tegen Ajax.

In het jubileumjaar van FC Utrecht is de verleiding groot om weemoedig terug te blikken. Zo haalde ik – gedwongen thuis te blijven vanwege de corona – het allereerste FC Utrecht Jaarboek weer eens uit de kast. Geschreven door Ad van Liempt en mezelf, we waren destijds in dienst als sportredacteuren bij dagblad Het Centrum. Naast gesprekken met alle selectiespelers en die van Jong Utrecht bevat het boekje een terugblik van alle in het allereerst seizoen gespeelde wedstrijden annex de opstellingen.

Omdat volgende week Ajax-FC Utrecht gespeeld wordt in het kader van de Fox Sport-competitie leek het aardig om de eerste confrontaties tussen beide rivalen nog eens te bekijken. In het seizoen ’70-’71 stond Ajax-FC Utrecht op 13 december op het rooster. Omdat komende donderdag geen of weinig toeschouwers toegelaten mogen worden, is het een mooi detail dat destijds liefst 7000 fans uit Utrecht naar De Meer waren gereisd om hun favorieten aan te moedigen.

Ze kwamen ontgoocheld weer thuis want een soepel draaiend Ajax veegde de vloer aan met de kersverse fusieclub. Het werd uiteindelijk 7-1 toen scheidsrechter Henk Pijper het laatste fluitsignaal gaf. De grote uitblinker was Johan Cruijff die weinig medelijden had met zijn mandekker Co Adriaanse.

Uiteindelijk bleef het team van Bert Jacobs dubbele cijfers bespaard maar dat kon de oefenmeester niet deren. ,,Ik had wat meer verdedigers kunnen opstellen en was de nederlaag wat dragelijker geworden. Maar wat koop ik daarvoor. Dan had ik allerlei spelers naast het elftal moeten zetten die vorige week nog uitblonken en die ik volgende wedstrijd weer hard nodig heb. Dat geeft alleen maar onrust binnen het elftal.’’

De enige wissel die Jacobs toepaste, was de vervanging van clubicoon en topscorer Jan Groenendijk door Dick Teunissen. Voor de rest liet de rossig oefenmeester zijn ploeg staan die een week later thuis van NEC won met 3-0 waarbij Groenendijk weer doeltreffend was.

De filosofie van Jacobs bleek te werken. En dat was ook de reden dat hij in de return tegen Ajax in Galgenwaard weer zijn vertrouwen gaf aan de vertrouwde opstelling. Dit keer bleef de schade beperkt tot 0-3 via twee treffers van Johan Cruijff en eentje van Dick van Dijk. Meest opvallende speler aan Utrechtse zijde was Ries Cote, de blonde middenvelder

De opstelling van het duel op 13 december 1970 waren:

Ajax: Stuy, Suurbier, Hulshoff, Vasovic, Rijnders, Neeskens, Muhren, Swart, Van Dijk, Cruyff, Keizer.

FC Utrecht: Van Ledden, Van Oudenallen, Adriaanse, Blaauw, Van Stijn, Olsen, Cote , Van der Merkt, Groenendijk (Theunissen), Van Veen.

Het FC Utrecht Jaarboek, uitgegeven in 1970, geschreven door Ad van Liempt en Hans van Echtelt.