Cultuurjournalist Henk Roozeboom presenteert nieuwe theatervoorstellingen op Utrechtse podia. Dit keer over seizoensconcerten ZIMIHC.

In dit donkere jaargetijde zorgt ZIMIHC theater Stefanus weer voor een warm lichtpuntje, met mooie muziek, tijdens het gratis toegankelijke Seizoenconcert. In deze wintereditie klinken jeugdige stemmen van het UCK en populaire operamelodieën van blazersensemble Nieuwe Maten. 

            Het ontstaan van de Seizoensconcerten voert ons terug naar het jaar 2011. Toen organiseerde een aantal bewoners een concert in de arena van station Overvecht. En dat was zo’n succes dat de bewonder samen met Hik ontwerpers en ZIMIHC de uiteindelijke Seizoensconcerten hebben ontwikkeld. In de zomerse maanden wordt het concert gehouden in de arena en in de winterse maanden in ZIMIHC theater Stefanus.

            Nu, in 2015, zijn de concerten al niet meer weg te denken en vormen lente, zomer, herfst en winter een vast muzikaal onderdeel binnen de ZIMIHC programmering. De muziekgenres variëren per editie en variëren van koren, flamenco, zigeunermuziek tot fanfares. Bij voorkeur komen de groepen uit de buurt. Maar voor deze wintereditie is gekozen voor blazersensemble Nieuwe Maten uit Zaanstad.

            De dirigent Herman Draaisma van Nieuwe Maten is, klarinettist bij het Nederlands Philharmonisch Orkest en geen onbekende van ZIMIHC. Hij is al eens te zien geweest tijdens een van de drukbezochte Stefanus Appeltaartconcerten. Nu dirigeert hij zijn 10 koppige blazersensemble en samen zullen zij onder andere delen uit de wereldberoemde Notenkrakersuite van Tsjaikovsky en Bizet’s Carmen laten horen. Melodieën die in veel hoofden van de mensen gegrift staan.

            En in deze periode, waarin we overspoeld worden met de sinds jaar en dag populaire kerstliedjes, bieden de robuust klinkende klassiekers een aangenaam muzikaal tegenwicht. Bij ieder concert programmeert organisator, Jitka Demoed, een voorprogramma dat aansluit bij het hoofdprogramma. Dit keer wordt dat verzorgd door leerlingen van het Utrechts Centrum Voor de Kunsten in Overvecht.

            Het UCK organiseert workshops voor kinderen die geïnteresseerd zijn in toneel en muziek. Zo kunnen ze zich verdiepen in kunst en cultuur en er misschien wel verder in groeien. Sommige leerlingen hebben daar echt aanleg voor. Zoals bijvoorbeeld de acht jarige Mareecha Jonkie. Liedjes zijn haar grootste passie. Ze zingt ze niet alleen maar houdt er ook van om zelf liedjes te schrijven.

             “Dan komen ze zomaar ineens in me op,” zegt ze. “Voor Sinterklaas heb ik ook nog een liedje geschreven. Het refrein gaat als volgt.” Ze begint te zingen: “Hé, hé D-J piet, mag de muziek wat harder! Hé, hé D-J piet, ik wil dansen op de beat!” Een tekst die in het repertoire van Kinderen voor Kinderen zeker niet zou misstaan.

            Voor de deze wintereditie hebben de leerlingen van het UCK zich verdiept in de winter. Hoe klinkt de winter eigenlijk? Hebben zij zich afgevraagd en rond die vraag is er een voorstelling gemaakt. In woord en spel slepen ze ons hun winterlandschap in. Dat bestaat uit sneeuwpoppen en de strijd tegen de naderende invallende dooi.

           Seizoensconcert-de wintereditie, te zien 19 december 14.00-15.00 uur, in: ZIMIHC theater Stefanus, Braziliëdreef 2, toegang vrij.