Cultuurjournalist Henk Roozeboom presenteert nieuwe theatervoorstellingen op Utrechtse podia. Dit keer Kyteman Orchestra Brass ontmoet Brass Band Schoonhoven.

Dat brassmuziek kan spetteren en swingen, bewijzen Brass Band Schoonhoven en Kyteman Orchestra Brass. Na hun succesvolle optreden in TivoliVredenburg, afgelopen maart, besloten de bands samen nog een keer het dak er af te spelen in ZIMIHC theater Stefanus aan de Braziliëdreef.

            Brassmuziek is te herkennen aan bekende melodieën uit de jazz-, klassieke of popmuziek. “Maar,” zegt Robert Jan Looysen van Kyteman Orchestra Brass (K.O. Brass), “de instrumenten van Brass Band Schoonhoven klinken supervirtuoos. Die blazers kunnen, als weinig anderen, heel veel schakeringen uit hun koper halen. Dat vind ik ontzettend knap en daar kijk ik ook wel een beetje tegenop.”

            Looysen was erg in zijn nopjes toen Brass Band Schoonhoven (B.B.S.) het koperkwintet vroeg om in het kader van het Brava concertradioprogramma, Blazers in Beeld, samen met hen een optreden te verzorgen in TivoliVredenburg. “Dat was een echte uitdaging voor ons. De muziek die B.B.S. speelt, is van het hoogste niveau. Zij zijn de top van de Nederlandse brassbandscene.”

            Al vier jaar op rij heeft B.B.S. de Nederlandse Brassband Kampioenschappen op haar naam staan. Iedere brassbandcompetitie, in binnen- en buitenland, grijpt B.B.S. aan om zichzelf op de kaart te blijven zetten. Jaarlijks organiseren zij concerten met bekende koperblazers uit een ander circuit om hun spel te verbeteren.

            Afgelopen maart was dat met Kyteman Orchestra Brass. “En dat werd zo’n succes,” zegt Joop van Dijk, de pr-medewerker van B.B.S., “dat we besloten nog een keer een concert te geven.” Dit concert zal ongetwijfeld weer net zo verrassend klinken als het enthousiast ontvangen TivoliVredenburg-concert. “Brassbandliefhebbers, die alleen voor brassmuziek komen, zullen wel weer een positieve schok krijgen van de popmuziek die uit het koper zal klinken,” denkt Van Dijk.

            “Wat wij zo fijn aan deze samenwerking vinden, is dat we nu opeens met een heel groot orkest spelen,” zegt Looysen. “Als we voor ons kwintet muziek schrijven, spreken we af wie de groove speelt en wie de melodielijn. Maar nu, bijvoorbeeld in ons nummer Pretty Drugged Fairy, dat echt onze signatuur heeft, zitten zowel klassieke, pop- als Latininvloeden. Met de B.B.S. worden die verschillende invloeden nog meer uitgewerkt en complexer. Dat vind ik echt te gek.”

            Van Dijk vertelt dat het repertoire van B.B.S. bij voorkeur uit klassieke werken bestaat. “Je kunt ons wat dat betreft vergelijken met een symfonieorkest, maar dan in een bezetting die gemakkelijk andere muziekstijlen kan spelen. Wat dat betreft zijn we ook niet gebonden aan klassieke muziek.”

            De oorsprong van de brassbandmuziek is dezelfde als die van de fanfare- en harmonieorkesten die in bijna alle dorpen en steden van het land actief waren. Als gevolg van de bezuinigingen in de gehele cultuursector loopt dat aantal dramatisch terug. Daarmee staat de aanwas van nieuw talent onder druk.                  

            Van Dijk en Looyens hopen dat initiatieven als K.O. Brass meets B.B.S, de toenemende vraag naar blazers in het popcircuit en de inzet van ZIMIHC ertoe leiden dat de blaasmuziek, letterlijk, nieuw leven in wordt geblazen!

Voorstelling: Kyteman Orchestra Brass meets Brass Band Schoonhoven, te zien in: Zimihc Theater Stefanus op 3-10-2015.