Cultuurjournalist Henk Roozeboom presenteert nieuwe theatervoorstellingen op Utrechtse podia. Dit keer Brassband Amersfoort.

De Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK) brengen de keur aan wat we in Nederland aan brassbands in huis hebben naar Utrecht. In dit artikel stellen we Brassband Amersfoort aan u voor. Zij strijden, tijdens de NBK, om de eerste plaats in de tweede divisie.

            “Brassmuziek is een leuke manier om je vrije tijd te besteden door op een plezierige manier mensen plezier te bieden. En het is uitdagend,” zegt Harry Spruyt, de voorzitter van Brassband Amersfoort. “En weet je waarom? Omdat het om zowel het team als de individuele prestaties gaat. Brasscomposities zijn zo opgebouwd dat iedere blazer een eigen partij speelt en een eigen geluid moet laten horen.”

            Dat is ook het verschil met blazers die in grote symfonieorkesten spelen. Daar valt een blazer die even de fout in gaat niet op omdat collega-blazers de partij gewoon doorspelen. “Een brassmuzikant kan niet zo onderduiken, want,” legt Spruyt uit, “iedere partij heeft zijn specifieke functie binnen het geheel.”

            Dat betekent dat brassmuzikanten hun instrument technisch perfect moeten beheersen. Brassband Amersfoort speelt alle soorten muziek, van klassiek, zoals de Zauberflöte van Mozart, tot Big Band arrangementen en alles wat maar denkbaar is. Tegenwoordig gaan veel brassbands het cross-over-experiment aan met andere musici en kunstvormen. We horen blazers in de popmuziek, samen met koren, in musicals of met anders blazersensembles.

            Brassband Amersfoort heeft samengewerkt met een dj, een dansgroep en een Afrikaanse slagwerkband. Vorig jaar waren de muzikanten te horen bij het spektakelstuk ‘Het mirakel van Amersfoort’ waar de Amersfoortse cabaretier Patrick Nederkoorn een prominente rol in speelde.

            “Die cross-overs stellen ook weer andere eisen aan de musici,” zegt Spruyt. “Vaak moet je op een heel andere manier spelen dan je gewend bent. Daar komt bij dat blaasinstrumenten geen instrumenten zijn die je er maar even bij doet. Het vergt echt veel tijd eer je een blaasinstrument onder de knie hebt.”

            Brassband Amersfoort is een relatief jonge club blazers die, volgens Spruyt, keihard gewerkt hebben om op het niveau te komen waar ze nu zijn. En als het aan hen ligt, maken ze in de komende jaren de overstap van de tweede naar de eerste divisie.

            De compositie waarmee die brassbands in de tweede divisie in TivoliVredenburg moeten gaan spelen, is ‘The saga of Tyrfing’ van Jacob Vilhelm Larson. Daarin wordt heel veel van de individuele spelers geëist. Brassband Amersfoort doet er alles aan om dat nummer tot in de puntjes goed uit te voeren.

            Onder leiding van dirigent Vincent Verhage werken de spelers hard aan de Saga. Er worden studieweekenden georganiseerd en als extra troef geeft de brassband try-out-concerten voor een team van experts, die de nodige feedback kunnen geven om het resultaat te verbeteren.

Qua voorbereiding wordt niets aan het toeval overgelaten. “Als je al onze inspanningen bij elkaar optelt, dan moet het uiteindelijk wel lukken in Utrecht,” verwacht Spruyt. “We willen graag in het linkerrijtje eindigen: het rijtje van de winnaars!” 

35e editie Nederlandse Brassband Kampioenschappen te zien: 13 en 14 november in TivoliVredenburg kaarten: www.enbk.nl