De rubriek van Paula Swieringa: Nou vraag ik U… 
   

Waarom is het áltijd de speler die Utrecht heeft, die Monopoly wint? 

Ik doe het niet meer, Monopoly. Het duurt te lang en eigenlijk zie je al van mijlenver aankomen wie het gaat winnen. Namelijk de persoon die de Neude, Biltstraat en het Vreeburg (of zoals wij dat vroeger zeiden: neuken, billetjesstraat en vrijburg) heeft volgebouwd met huizen en hotels. 

Nou hoor ik mensen zeggen: ‘Ik heb ook wel eens gewonnen zonder Utrecht hoor’ of ‘dat lijkt maar zo, dat is je gevoel’. Oké, oké, kan allemaal… maar nu stuitte ik op een artikel in het Parool van 1998, waarin ‘wetenschappelijk’ bewezen is dat je als monopolyspeler inderdaad de beste papieren hebt met vastgoed in Utrecht. 

Gevangenis

In het artikel heeft journalist Hans van Maanen er een hele kansberekening op losgelaten. En wat blijkt: Utrecht is veruit de meest bezochte stad van het bord. Goede tweede is Groningen. 

Grafiekje met aantal bezoekers per straat in percentages.

Het staat allemaal in een grafiekje met percentages. Weliswaar strijken de pionnetjes het vaakst neer in de Heerenstraat (Groningen), maar de tweede straat is de Biltstraat en daarna volgen het Vreeburg en de Neude. 

Ex-bajesklanten gaan vaak linea recta naar Utrecht. Of anders wel in de tweede beurt.

Dat komt omdat Utrecht lekker dicht bij de gevangenis zit en daar kun je op verschillende manieren in belanden: via een Kans- of Algemeen Fondskaart, door drie keer dubbel te gooien of het politiemannetje (met fluitje?) op de hoek. De meeste ex-bajesklanten gaan daarna linea recta door naar Utrecht of anders wel in een tweede beurt.

Waarom heeft het politiemannetje op de hoek eigenlijk een fluitje?

Rendement

Sommige monopolyspelers zweren bij de Kalverstraat, want die is lekker duur. Dat laatste klopt, áls er iemand op je met hotel bebouwde Kalverstraat komt maak je meteen een vernietigende klapper. Maar de kans dát er iemand komt is niet al te groot. Rotterdam en Den Haag, daar moet je als vastgoedondernemer al helemaal niet aan beginnen. Ze zijn het slechts bezocht en hebben bovendien het slechtste rendement op je investering. 

Dat rendement is ook nog zo’n bepalend dingetje in het spel. Ook hier heeft Hans van Maanen een hele berekening op losgelaten. Maar dat wordt zo’n ingewikkeld verhaal… net of je bij de hypotheekadviseur zit, dus daar ga ik verder niet op in. Het is maar een spelletje.