Door Gert van Es - De komende maand is het 60 jaar geleden dat zowel DOS als Velox het landskampioenschap voetbal behaalden. DOS bij de profs en Velox  bij de amateurs. Uniek, toen. Zal helaas ook nooit meer gebeuren. Zie je het voor je: FC Utrecht landskampioen, beter dan Ajax, Feijenoord, PSV en AZ om zomaar wat clubs te noemen? En Hercules of Elinkwijk kampioen bij de 'amateurs', lees derde divisie?

Om het unieke feit van 6 decennia terug te vieren had FC Utrecht van beide kampioenselftallen de spelers met hun echtgenote of partner of hun kinderen uitgenodigd voor de wedstrijd tegen VVV. Een mooi gebaar van eigenaar Frans van Seumeren, in samenwerking met Marian Werdler van FC Utrecht en Eddy Overweg van de Vrienden van FC Utrecht.

Mister FC Utrecht Leo van Veen te gast bij de reunie hier naast mevrouw Krommert (weduwe van DOS-speler Gerrit - opoe - Krommert). Foto: Ton van den Berg

Het werd een heel gezellige middag waar de nostalgie maar uiteraard ook de verdiende 1-0 zege van FC Utrecht centraal stonden. Maar de voetballers die er niet meer bij konden zijn werden ook niet vergeten, bij het Kampioensmonument voor het stadion werd een bloemetje gelegd. Bijzonder was ook de aanwezigheid van mevrouw Temming, haar echtgenoot Henk Temming, overleed onlangs.

Was het voetbal in 1958 nou beter? Nou, als ik alles goed beluisterd heb was dat niet zo. “Niet met elkaar te vergelijken”, aldus de uit Nootdorp overgekomen voormalige Velox coryfee Joop Jochems.

Ron Groenewoud weduwe Jacques Koole (DOS), Corrie en Jan Huberts (Velox )