Inzending van Nieuws030-redacteur Raymond Taams voor de ILFU Internationale Verhalenwedstrijd. De winnaar wordt op 30 september bekendgemaakt tijdens We Need Stories, een avond over literatuur in het jaar van corona.

  

De Partij voor een Leuke Vrijgevochten Bende aan de Noordzee, Waar Dingen Kunnen (PvLVBadN,WDK) werd opgericht door Ernst Paljas en Eduard Overveen in het coronajaar 2020. Ze waren de tirannie van de feitenmensen zat. Je moest een strategie hebben, een visie, vonden ze. In Amerika bood Donald Trump met zijn snoeiharde isolationisme een eventuele ontsnapping uit de toegenomen bestaansonzekerheid, dit was tenminste iets, echter voor Nederland verkoos het duo een meer op maat gesneden benadering.

Ernst was de ideeënman, Eduard deed de organisatorische kant. Het visioen van een Partij voor een Leuke Vrijgevochten Bende aan de Noordzee, Waar Dingen Kunnen kreeg Ernst op een late woensdagmorgen, eind augustus, in winkelcentrum Hoog Catharijne te Utrecht, om precies te zijn in het kort ervoor geopende filiaal van de Chinese keten Miniso, welke met spotgoedkope, in China gefabriceerde prullaria de markt veroverde. Voor de ingang van Miniso was een tengere man druk bezig geweest een winkelmandje te ontsmetten. 

Minutieus bespoot het heerschap het hengsel met desinfectiemiddel, terwijl Ernst en twee andere klanten wachtten om naar binnen te mogen. ‘Het voelt alsof ik me op een cruiseschip bevind dat weliswaar een fors technisch mankement heeft, doch allesbehalve zinkende is, en waar ik moet oppassen niet onder de voet gelopen te worden door in paniek rondrennende medepassagiers’, dacht Ernst opeens. Persoonlijk weigerde hij bang te zijn voor corona, op zijn veertigste had hij een ingewikkeld verleden achter de rug, hij zou wel zien wat het leven hem verder nog flikte.

‘Omringd door zoveel controledwang is het wellicht het uitgelezen moment om in God te gaan geloven’, peinsde Ernst dwalend door Miniso. Het opperwezen besloot vervolgens, net als vroeger, bij wie en wanneer de Man met de Zeis aanklopte. Wij mensen bleven zo verschoond van ons rap uitbreidende arsenaal aan zelfopgelegde reinigingsrituelen. Vrijwel direct realiseerde hij zich de onmogelijkheid van een teruggang naar het verleden. Populistische partijen pleitten al sedert de millenniumwisseling vruchteloos voor een conservatieve revolutie.

Zich de Duitser herinnerend die hem onlangs vroeg: “Is er één Nederlander die niet compleet gek is?”, verscheen de geografische ligging van ons land voor Ernsts geestesoog. De kiem voor de vrolijkste wederopstanding uit onze geschiedenis was gelegd. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 werd de partij met de opmerkelijke naam de grootste.