Ton van den Berg - De barones is er nog steeds kapot van: "Waarom haal je zoiets weg? Wie heeft daar wat aan?" Het is al weer 42 jaar geleden dat inbrekers een grote collectie ceremoniële wapens (jachtgeweren, sabels en kostbare dolken) wisten weg te nemen uit de Stenen Kamer van Slot Zuylen.

"Het was een traumatische ervaring", zegt barones Lucille van Tuyll van Serooskerken. Want behalve de wapens verdwenen ook een groot aantal persoonlijke voorwerpen van de familie zoals een schildpadklok, een tinnen servies, een tafelhorloge en diverse sieraden.

Nu, als voorzitter van de stichting Slot Zuylen, vertelt de barones graag over de grote inbraak uit 1977 want die is onderdeel van de nieuwe themarondleiding: Cold Case Slot Zuylen. "Wie weet komt er wel iets van terug van wat toen gestolen is", zegt de barones. Er is dan ook een speciaal e-mailadres aangemaakt in de hoop dat iemand een gouden tip heeft: coldcase@slotzuylen.nl

De smaak om iets terug te vinden is er. Vorig jaar zag de handelaar in antieke wapens Arjan Hollestelle, op Marktplaats een Javaans zwaard te koop staan met daarop de inscriptiedatum 1825 en de naam van baron Van Tuijl van Serooskerken. Hollestelle trok de conclusie dat het zwaard bij de collectie uit het slot hoort, deed de aankoop ("De prijs viel mee") en heeft het daarna aan de stichting Slot Zuylen geschonken. Ook een tweede zwaard met inscriptie kwam hij op het spoor en de eigenaar daarvan heeft dit exemplaar voor de expositie in bruikleen gegeven.

Zoveel aandacht Slot Zuylen nu vraagt voor de toenmalige inbraak, zo stil werd het gehouden in 1977. In de kranten was er geen enkel nieuws daarover. Volgens de barones was dat "om anderen niet op een idee te brengen". "Sinds 1952 was het kasteel een museum, maar de enige beveiliging was toen nog een grote deur met een oude antieke sleutel. We dachten dat we daarop konden vertrouwen."

De opgezette dieren in de Stenen Kamer hebben een zwarte band voor de ogen gekregen, omdat ze destijds ook niets hebben gezien.

De inbraak is nooit opgelost maar het vermoeden is dat iemand zich heeft laten insluiten na een rondleiding in het kasteel. Nadat iedereen vertrokken was heeft diegene een deur van binnenuit kunnen openen en is de buit met een bootje over de slotgracht naar de overkant getransporteerd.

Nadat er in 1980 nog een inbraak is geweest, toen werden er diverse Delfts blauwe vazen gestolen, is er een alarminstallatie aangelegd en is er nooit meer sprake geweest van een inbraak in het slot.

Kunstdetective Arthur Brand (die onlangs nog een gestolen Picasso opspoorde) denkt dat de expositie kan leiden tot het terugvinden van een deel van de wapens. Bij de opening van de expositie afgelopen vrijdag vertelt hij: "Een deel van de buit is vermoedelijk nog gewoon in Nederland, dat heb je gezien aan de teruggevonden zwaarden. Maar het zal moeilijk zijn nog te achterhalen wie de daders waren. Die waren overigens goed voorbereid, ze hebben geweten wat er te halen viel."

Kunstdetective Arthur Brand opent de expositie. Foto: Ton van den Berg

Deelname aan de themarondleiding Coldcase Slot Zuylen kan tot en met 15 september. Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Rondleidingen om 11.30, 12.30, 13.30, 14.30, 15.30 uur.  

De wapenkamer in Slot Zuylen op een afbeelding gemaakt vlak voor de inbraak in 1977. Foto: Slot Zuylen