Door invaller Ad van Liempt vanuit Vak P - Collega Hans van Echtelt was er even een paar dagen tussenuit en het ging meteen mis. FC Utrecht miste bij FC Twente een paar prachtige kansen, verzuimde het overwicht in doelpunten uit te drukken en verloor door een goal in de blessuretijd van verdediger Robin Pröpper. Het was een fraai doelpunt, de bal zeilde vanaf rechts in de verre hoek, net achter de paal, maar of hij het zo bedoeld had? Pröpper zei in Langs de Lijn dat het ‘enigszins bewust’ was – dan weet u het wel .

En zo miste FC Utrecht de kans om gedurende een uur of twee aan kop van de eredivisie te komen. Dat had heel goed gekund, het team van René Hake had de wedstrijd lange tijd onder controle en het leek een kwestie van tijd voor Twente op achterstand zou worden gezet. Maar een kopbal van Doufikas ging rakelings naast, een mooi afstandsschot van deze Griekse spits raakte de lat en na rust miste invaller Mahi een kans die hij niet had mogen missen.

En zo ontstond een situatie die Utrecht-supporters maar al te goed kennen: als de FC de kansen mist kun je wachten op de goal die aan de andere kant gaat vallen. In dit geval  ‘enigszins bewust’.

Er begint zich na vier wedstrijden al een beetje een patroon af te tekenen: FC Utrecht speelde voor eigen, zeer stimulerend publiek twee uitstekende wedstrijden en stuurde daarbij twee Rotterdamse ploegen kansloos naar huis. Maar in de uitwedstrijden tegen twee clubs die zelf óók gesteund worden door enthousiaste fans kwam de FC niet tot scoren en verloor, welbeschouwd onnodig, vier punten.

Dat is te betreuren, want FC Utrecht raakt hierdoor té vroeg de aansluiting bij de top van de eredivisie kwijt. Maar het is ook een teken dat de competitie in het seizoen 2021-2022 veel aantrekkelijker lijkt te worden dan vorig jaar: het publiek speelt weer een rol van betekenis, er zit veel meer emotie in de wedstrijden en er is weer veel meer verschil tussen uit- en thuiswedstrijden.

Er is alle reden om uit te zien naar het vervolg. Als het vizier van Doufikas iets scherper wordt afgesteld, als de tegenstander niet teveel lucky goals maakt én als collega Hans van Echtelt weer terug is, komt het vast goed.