Z'n naam komt vaak voor in de kranten, hij is te zien en beluisteren via de televisie en radio. Zijn naam is Erik Suik en hij is woordvoerder van de gemeente Utrecht. En hij neemt binnenkort afscheid (hij gaat werken bij Greenpeace) en nodigt niet alleen zijn collega's, maar ook diverse journalisten uit om nog een keer samen een borrel te drinken.

In de uitnodiging aan de pers schrijft Suik: "...heb ik veel geleerd, mezelf ontwikkeld en geconstateerd hoe belangrijk én hoe onbelangrijk een lokale overheid voor een stad kan zijn. Ik heb ook mogen ervaren hoe belangrijk én soms toch ook hoe onbelangrijk media zijn voor een lokale democratie. Altijd onmisbaar, vaak van absolute toegevoegde waarde, soms ongenuanceerd en snelheid boven waarheid."

Journalist Dries van Dijk klom in de pen voor een reactie. 

Door Dries van Dijk 

Erik, je bent eerlijk in je opvatting over lokale pers! Dank! Als wederdienst nu ook een eerlijke reactie!

We zagen en spraken elkaar te weinig. Jullie info was meestal, van gemeentezijde gezien, bekwaam, maar voorlichters zijn voor persmensen only a pawn in the game, nuttig, lastig, nodig, maar vaak dringt de wens op, om de in gemeentevoorlichting gestoken tijd zwaar te bekorten.

Bondiger geschreven: Als ik voorlichting kan passeren voor rechtstreeks contact met gemeentelijke deskundigen, zal ik dat niet laten, zoals diverse collega's op hun beurt ook zullen bevestigen. Ik heb te doen met de spagaat, waarin jullie dikwijls zitten. Dat heeft vooral de laatste tijd tot zwaar verlate en spaarzame antwoorden op mijn vragen geleid.

Daarom was ons contact weinig frequent en speelt het overheidsnieuws een kleinere rol in mijn berichtgeving, dan gewenst en dan ik zou willen. Ik pleit dan ook voor een veel transparanter en meer rechtstreeks contact tussen bestuurders, deskundige ambtenaren en lokale pers. Dat zal de toegevoegde waarde van de berichtgeving in de lokale pers absoluut vergroten. En ik weet zeker, dat we voorlichting graag onze berichten over het gemeentelijk apparaat en raadsbesluiten laten nalezen op feitelijke omissies en gebreken. Mits er snel wordt gereageerd.

Ik hoop, dat je bij Greenpeace je kunt voegen in dit actiegezelschap, dat wat mij betreft, zeer gewenste doelen nastreeft. Ik hoop, dat je in je persberichten en - contacten een breed beeld van Greenpeace-actie achtergronden mag schetsen. Zet je mij als zelfstandig ondernemer op je perslijst?

Zie je graag bij je afscheid op de treffend gekozen ontmoetingsplek Café Willem Slok.

Dries van Dijk

Freelancer voor o.a. lokale krant in Utrecht